ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΙΕΡΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ
Στην ιερό Μονη του Αγίου Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος στη Φλώρινα έτελέσθη στις 27-8-2011 το ετήσιο μνημόσυνο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου. Πλήθος πιστών παρευρέθη στην ιερά Μονή και προσευχήθηκε υπέρ αναπαύσεως του. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο επίσκοπος με τον πιστό λαό έκανε στον τάφο του Γέροντος επιμνημόσυνη δέηση.
Το μεσημέρι παρετέθη από την ιερά Μονή τράπεζα σε πάνω από 300 πιστούς.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΙΣ ΛΕΥΚΕΣ ΠΑΡΟΥ
Αρχιερατικό μνημόσυνο έγινε την Κυριακή στις 28-8-2011 και στις Λεύκες Πάρου, στην ιδιαιτέρα πατρίδα του Γέροντος. Μίλησε ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας Σωτήριος Κοσμόπουλος.
ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΙ ΕΚ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
_________
_________
Ιερομόναχος εκ Ρουμανίας με συνοδεία πιστών ήρθε στη Φλώρινα. Δώρισε στην ιερά Μονή το βιβλίο του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου· το «ΚΥΡΙΑΚΟΔΡΟΜΙΟ», που περιέχει 92 κηρύγματα μεταφρασμένα στην Ρουμανική γλώσσα.
Στους παρευρισκομένους, είπε· «Κρίμα που δεν εγνώρισα τον π. Αυγουστίνο λίγα χρόνια νωρίτερα». Ένας Ρουμάνος σεβάσμιος γέροντας, που κάνει μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο στην Ρουμανία και έχει πολλά πνευματικά παιδιά ιερείς, του είπε· Τα κηρύγματα του Μητροπολίτου Αυγουστίνου και τα βιβλία του, μεταφρασμένα στα Ρουμανικά, γίνονται ανάρπαστα. «Παπά μου», του είπε· «ξέρεις πως ζητούν και λαχταρούν οι πιστοι τις ομιλίες του Γέροντος Αυγουστίνου; Σαν αυτόν και εγώ θέλω να σκέπτομαι, σαν αυτόν να ομιλώ και θέλω οπωσδήποτε να τον δω», αλλά δεν πρόλαβε.
Παρουσιάζοντας την αγάπη των πιστών της Ρουμανίας που εγνώρισαν τον π. Αυγουστίνο από τα κηρύγματά του, μεταφρασμένα στην γλώσσα τους, είπε· Όταν ο Γέροντας ήτο εν ζωή έδιναν τ’ όνομά του να μνημονεύεται πρώτο στις παρακλήσεις και στο ευχέλαιο. Τώρα το γράφουν πρώτο στα ονόματα των κεκοιμημένων της οικογένειας των.
Ο ιερομόναχος σε κάθε Θεία λειτουργία μνημονεύει το όνομα του σεβαστού αγωνιστού ορθοδόξου ιεράρχου. «Αυτό που είπε ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς ισχύει και για μας τους Ρουμάνους», είπε.
Τι είπε ο π. Ιουστίνος Πόποβιτς;
«Εσείς στην Ελλάδα δεν έχετε καμμία ανάγκη. Έχετε έναν επίσκοπο τον Αυγουστίνο Καντιώτη που δείχνει τον σωστό δρόμο που πρέπει να βαδίσετε. Θα θέλαμε και εμείς στην Σερβία να έχουμε ένα τέτοιο επίσκοπο». Αυτό ισχύει και για μας· Θα θέλαμε και εμείς στην Ρουμανία να έχουμε τέτοιο επίσκοπο, που να μιλάει ξεκάθαρα για τα μεγαλεία της πίστεως.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Δυστυχώς ο ομιλητής δεν ήτο ο κατάλληλος για να υμνήσει τον Γέροντα.
Τους ανθρώπους μπορεί να τους κοροϊδεύει, αλλά το Θεό όχι.
Καλά θα ήτο να μιμηθεί τον επίσκοπο Γόρτυνος Ιερεμία που δημόσια παρουσία του Γέροντος ζήτησε πριν 3 χρόνια συγνώμη, αλλά και την Κυριακή στις 21-8-2011, στο ετήσιο μνημόσυνο, που ορίσθη ομιλητής στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονος Φλωρίνης, είπε σε όλο το εκκλησίασμα·
«Παρά την δυσκολία μου, διότι εγώ δεν υπήρξα πιστό τέκνο του Γέροντος… θα τολμήσω, αδελφοί μου χριστιανοί, να ομιλήσω περί της ιεράς μορφής του πατρός Αυγουστίνου, του νεωτέρου αυτού πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας».
Και έκλεισε την ομιλία του πάλι με το συγνώμη·
«Αυτός ήταν ο πατήρ Αυγουστίνος, ο σωστός αγωνιστής Ιεράρχης. Ας έχουμε την ευχή Του και προσωπικώς του ζητώ συγγνώμην εις ό,τι τον ελύπησα».
Γνώμη μας είναι ότι· Εάν ο ομιλητής δεν έχει το σθένος να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την αχαριστία του και για την άθλια συμπεριφορά του στον σεβάσμιο Γέροντα, να μη βάζει το όνομα του στο στόμα του.
Κάποιος, αγαπητοί μου, πλησιάζει το Χριστό. Δεν είνε γέρος, είνε νέος. Φαίνεται συγκινημένος. Γονατίζει. Τι έχει, τι του συνέβη; Εινε ασθενής ο ίδιος η κάποιος δικος του και ερχεται να ζητήση βοήθεια; Οχι, δεν έχει προβλήματα υγείας. Ούτε οικονομικό ζήτημα τον απασχολεί· είνε πλούσιος και από τους άρχοντες του τόπου. Και ομως αυτά δεν τον αναπαύουν. Εχει αλλες ανησυχίες. Η καρδιά του νιώθει υπεργήινους ερωτες! Ερωτηματικά μεγάλα προβάλλουν εμπρος του και ζητούν λύσι. Μέσα σε τόσα υλικα αγαθά, αυτός πεινά και διψά. Τι; Την αιώνιο ζωή! Αυτήν ποθεί και γι αὐτὴν ερωτα το Ναζωραίο· «Διδάσκαλε αγαθέ, τι αγαθον ποιήσω ίνα έχω ζωήν αιώνιον;» (Ματθ. 19,16).
Αιώνιος ζωή, αιωνιότης! Εκεί ας στρέψουμε κ᾽ εμείς τον λόγο και είθε κάποια ψυχή να υψωθή από τον κόσμο της ύλης και να αισθανθή εκείνο που διεκήρυξε ο απόστολος Παύλος· «Ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν» (Εβρ. 13,14).
* * *
Τι υπάρχει πέρα απ᾽ τον τάφο; Ιδού, αγαπητοι μου, ερώτημα που τίθεται σε κάθε ανθρωπο. Γιατί ο θάνατος είνε διαρκώς μπροστά μας! Κοιμάσαι και μεσάνυχτα σε ξυπνάει μια σειρήνα· κάποιος στη γειτονιά πέθανε. Σηκώνεσαι το πρωί, αγοράζεις εφημερίδα και διαβάζεις αγγελτήρια κηδειών. Περπατάς στο δρόμο και βλέπεις νεκροφόρες που μεταφέρουν σωματα για να καταλάβουν κάπου εκεί μια στενή λουρίδα γης· σώματα ποιών; εκείνων που οταν ζούσαν αγόραζαν τετράγωνα οικοπέδων και εχτιζαν πολυκατοικίες. Βγαίνεις στην ύπαιθρο κι ακούς πένθιμο σήμαντρο από εξωκκλήσι που μεταδίδει στα βουνά και τα λαγκάδια την είδησι του θανάτου ενός αθώου βοσκού. Ταξιδεύεις με υπερωκεάνιο κ᾽ οι ναυτες ρίχνουν στη θάλασσα πτώμα επιβάτου, που ο θάνατος διέκοψε το ταξίδι για τις νέες χωρες για να του δώση εισιτήριο για τον άλλο κόσμο. Μπαίνεις σε αεροπλάνο κι οταν προσγειώνεται κι ανοίγει η πόρτα κατεβάζουν νεκρό κάποιον που πέθανε την ώρα της πτήσεως…
Στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, παντου παραμονεύει ο θάνατος. Παντού μνήματα, απο δυστυχήματα η εγκλήματα η πολέμους, και πάνω στους τάφους κλαίνε χήρες και ορφανα. Και τότε κι ο πιο σκληρός άνθρωπος διερωτάται· Λοιπόν τι υπάρχει πέρα απ᾽ τον τάφο;
–Μηδέν! φωνάζει ο υλιστής. Δίκαιος και αδικος, ευσεβής και ασεβής, όλοι καταλήγουν στο μηδέν. Προς τι επομένως οι ιδρώτες, οι κοποι και μόχθοι για την αρετή; «Φάγωμεν και πιωμεν, αύριον γαρ αποθνήσκομεν»… (Ησ. 22,13. Α Κορ. 15,32).
Ιδού το σύνθημα, η σημαία που υψώνει ο υλισμός. Άλλη όμως είνε η σώφρων απάντησις. Το μηδέν είνε απαράδεκτο, ο θάνατος δεν εινε εκμηδένισις του ανθρώπου. Ώστε μηδεν ο άνθρωπος; Όχι! ακούγονται σοβαρες φωνές.
⃝ Όχι! φωνάζει η λογική. Ποιός τεχνίτης κατασκευάζει πολύπλοκη μηχανή και τοποθετεί εστω και ένα μικρό τροχό, αν αυτός δεν έχη προορισμό; Και αν τέτοιο σφάλμα δεν κάνη ο άνθρωπος, θα το κάνη ο Δημιουργός, ο πάνσοφος τεχνίτης του παντός; Ερωτώ ακόμη· Αν ο άνθρωπος καταλήγη στο μηδέν, τότε γιατί να προικιστή με θαυμαστό νου, με ελευθερία, με τη φωνή της συνειδήσεως προ παντός; Ω η συνείδησις! Διέπραξε κάποιος ένα έγκλημα και δεν τον είδε κανείς, εξαφάνισε όλα τα ίχνη. Αλλα ξαφνικά η συνείδησι του φωνάζει· Εγκληματία Κάϊν, «που είνε ο αδελφός σου;» (Γεν. 4,9). Αυτη η φωνή είνε ο τάφος του υλισμού.
⃝ Όχι δεν τελειώνει στον τάφο ο άνθρωπος, φωνάζει η λογική. Όχι όμως φωνάζει και η ψυχολογία των λαών, που ερευνά και ανακαλύπτει, ότι στην καρδιά και του πιο αγρίου της Αφρικής υπάρχει η πεποίθησις «Είμαι αθάνατος· κι αν καώ, κι αν με φάνε τα όρνεα, κι αν απ᾽ το σώμα μου δε μείνη ούτε μόριο, εγώ υπάρχω, εξακολουθώ να ζω ως πνεύμα αθάνατο σε άλλο κόσμο». Ενώ όλα πεθαίνουν γύρω, εκείνος που δεν τον μόλυνε η απιστία ακούει μέσα σου τη μυστηριώδη φωνή· Ανθρωπε, πλάστηκες για την αιωνιότητα!…
⃝ Αλλά και η φιλοσοφία με τους μεγαλυτέρους εκπροσώπους της έρχεται να μαρτυρήση, ότι πέρα του τάφου δεν απλώνεται Σαχάρα ανυπαρξίας. Ο Κικέρων έλεγε· «Η φύσις δε μας εβαλε σε τούτο τον κόσμο για να τον κατοικούμε παντοτινά αλλά παροδικά. Τι ωραία ημέρα θα είνε όταν θ᾽ αποδημήσω προς την ουράνια εκείνη ομήγυρι, το θείο εκείνο συμβούλιο των ψυχών, και θ᾽ απομακρυνθώ από την τύρβη και το βόρβορο της γης!». Ο δε Σωκράτης, λίγες στιγμές πριν το θάνατό του, φιλοσοφεί. «Πηγαίνω», λέει, «προς την αιωνιότητα. Εκεί θα συναντήσω ανωτέρους δικαστάς, τον Μίνω, τον Ραδάμανθυ, τον Αιακό. Αυτοί θα με κρινουν και θα μου αποδώσουν το δίκαιό μου».
Ω αιωνιότης! για σένα μαρτυρούν η λογική, η ψυχολογία, η φιλοσοφία, η ιστορία, μύριες φωνές. Πάνω απ᾽ όλα όμως ακούγεται η φωνη ενός! Ο ένας αυτός είνε «ο εκ του ουρανού καταβάς» (Ιω. 6,41. Εφ. 4,10), ο Ιησούς Χριστός. Μίλησε για την ύπαρξι άλλου κόσμου με τόση βεβαιότητα με όση μιλούμε ημείς για την ιδιαίτερη πατρίδα μας όπου είδαμε το πρώτο φως. Κι αν δεν πιστέψουμε στο Χριστό, σε ποιόν να πιστέψουμε; στις αισθήσεις που πολλές φορες μας απατούν, η στην επιστήμη που κάθε τόσο αναιρεί τον εαυτό της; Δεν υπάρχει πιο εγκυρη μαρτυρία από τη μαρτυρία του Χριστού· αυτή είνε η βεβαίωσις του Αψευδούς.
Ω Ιησού! συ, που απ᾽ το στόμα σου η αλήθεια βγήκε σαν διαυγής ποταμός, συ απάντησε στο φλέγον ερώτημά μας· Υπάρχει η δεν υπάρχει πέρα του τάφου ζωή; υπάρχει αιωνιότης, ναι η όχι; «ΝΑΙ», απαντά το αψευδές στομα του Κυρίου. Υπάρχει αιωνιότης! Ανοίξτε την Καινή Διαθήκη σας και θα δήτε, ότι η αιώνιος ζωή, η βασιλεία των ουρανών, είνε το θέμα όλης της διδασκαλίας του Ιησού. Αυτή ηταν στη σκέψι του, αυτή ζούσε στην καρδιά του, αυτή χρωμάτιζε τα λόγια του, αυτή ήρθε στα χείλη του και τις τελευταίες στιγμές της επιγείου ζωής του. Στον μετανοημένο ληστή ειπε· «Αμην λέγω σοι, σήμερον μετ ἐμοῦ έση εν τω παραδείσω» (Λουκ. 23,43)· σε βεβαιώνω δηλαδή, ότι σήμερα, πριν ακόμη δύση ο ήλιος της ημέρας αυτής, θα είσαι μαζί μου στον παράδεισο.
Και τι είνε ο παράδεισος; Ας αφήσουμε τα ψευδο – ευαγγέλια των χιλιαστών και τα Κοράνια να φλυαρούν περί υλικών αγαθών. Ο παραδεισος του Χριστού δεν είνε ο παράδεισος του Μωάμεθ. Ο Χριστός μας είπε, ότι όλα μαζί τα αγαθά του κόσμου τούτου δεν αντισταθμίζουν ούτε μια σταγόνα της μακαρίας εκείνης ζωής· αλλά δεν μας την περιγράφει. Διότι, απλούστατα, ξεπερνά κάθε περιγραφή. Ανεξιχνίαστοι οι θησαυροί της, ακατάληπτη η δόξα της. Δεν υπάρχει στη γη κάτι όμοιο για να χρησιμεύση ως ακριβής εικόνα του κόσμου εκείνου.
Ο απόστολος Παύλος, που για την αγιότητά του «ηρπάγη» από το άγιο Πνεύμα κι αξιωθηκε για λίγο να βρεθή στον παράδεισο, αδυνατεί, ο εύγλωττος αυτός κήρυξ του ευαγγελίου, να μας δώση περιγραφή· άναυδος εμπρος στο μεγαλείο της αιωνιότητος, λέει μόνο, ότι τα αγαθά εκείνα, που ετοίμασε ο Θεός γι᾽ αυτούς που τον αγαπούν, μάτι δεν τα είδε, αυτί δεν τα άκουσε και γλώσσα ρήτορος δεν μπορεί να τα περιγράψη. «Ήκουσεν άρρητα ρήματα, α ουκ εξόν ανθρώπω λαλήσαι» (Β Κορ. 12,4).
Ω αιωνιότης! Όλοι αιωρούμεθα πάνω από σένα, κρεμώμαστε από μια λεπτή κλωστή· και η κλωστή αυτή είνε η παρούσα ζωή! Ήρθε ο θάνατος, κόπηκε η κλωστή; αμέσως βρεθήκαμε στην αιωνιότητα, σε θέσι που ο καθένας μας προετοίμασε εδώ με τα έργα του.
* * *
Αγαπητοί μου! Η πατρίδα μας από την αρχαιότητα κήρυττε την αθανασία, πίστευε στην αιωνιότητα, και αυτή φωτίζει τις σελίδες της ιστορίας της. Στη χώρα αυτή η ύλη δεν ήταν σκοπός, αλλά μέσον για τη δόξα του πνεύματος, μαρτυρία αθανασίας και αιωνιότητος.
Πριν από τη μάχη του Κιλκίς, το 1913, όπου εκρίνετο το μέλλον της Ελλάδος στα Βαλκάνια, είχαν συγκεντρωθή νύχτα στη σκηνή του βασιλέως στρατηλάτου όλοι οι ανώτεροι αξιωματικοί και έπαιρναν οδηγίες. –Αύριο το Κιλκίς πρέπει να πέση! είπε ο βασιλεύς. Οι αξιωματικοί αμίλητοι είχαν πάρει την απόφασί τους και ένας εκ μέρους όλων απήντησε· –Μεγαλειότατε, αφού το διατάσσει η Ελλας, το Κιλκίς θα πέση. Καλήν αντάμωσι στην αιωνιότητα!… Την επομένη το Κιλκίς έπεφτε, αλλά οι περισσότεροι από τους άνδρες εκείνους δεν υπήρχαν πλέον στη ζωή.
Ανέφερα το ανέκδοτο αυτό, για να δήτε πόσο ζωηρή ήταν στις καρδιές των ηρώων μας η πίστι στην αιωνιότητα. Γεννάται όμως το ερώτημα· Σήμερα πιστεύουμε στην αιωνιότητα; η αρχίσαμε ν᾽ απεμπολούμε αυτή την προγονική μας κληρονομιά;…
(†) επίσκοπος Αυγουστίνος
(ραδιοφωνική ομιλία του έτους 1949. Μεταγλώττισις από την καθαρεύουσα στην απλή δημοτική)
Το απόγευμα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όλα φαινόταν ήρεμα στήν Πόλη. Μια μικρή ομάδα φοιτητών ήταν συγκεντρωμένοι στην Πλατεία του Ταξίμ, στην κορυφή του Πέρα, διαδηλώνοντας εναντίον της Ελλάδος.
Η Ελλάδα ήταν πάντα ό συντηρούμενος από τις Τουρκικές αρχές στό χος του όχλου.
Οι πέντε μεγάλοι δρόμοι πού οδηγούσαν στην Πλατεία Ταξίμ γέμισαν ξαφνικά με ένα μαινόμενο όχλο οπλισμένο με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, σκεπάρνια, σφυριά και σι δερένιους λοστούς πού φώναζε«Kahrolsun giavourlar!» (Ανάθεμα στους γκιαούρηδες!) και «Yikin, kirin, giavourdur!» (Σπάστε, γκρεμίστε είναι γκιαούρης!).
Οταν μαζεύτηκαν 50.000 περίπου άτομα, αλαλάζοντος όχλου, μπήκε σε εφαρμογή η επόμενη φάση του σχεδίου:Καταστροφή όλων των ελληνικών περιουσιών και βεβήλωση όλων των Ιερών και Όσίων του Ελληνισμού της Πόλης. Οι οδηγίες πού είχαν δοθεί ήταν να μη μείνει τίποτα όρθιο.
Ακολούθησαν ώρες πραγματικής κόλασης. Ενα μέρος του όχλου κινήθηκε στο Istiklal Caddesi, το περίφημο Πέρα, πού στο ένα χιλιόμετρο της διαδρομής του είχε, σαν το πιο φημι σμένο εμπορικό κέντρο της Πόλης, 700 περί που μαγαζιά πού το συντριπτικό τους ποσοστό άνηκε σε Ελληνες.
Χρυσαφικά μεγάλης αξίας λεηλατήθηκαν μέσα σ’ ελάχιστα λεπτά απ’ τους συμπλεκόμενους μεταξύ τους διαδηλωτές.
Οταν ο όχλος έφθασε στην Αγία Τριάδα, ακούστηκαν οι κραυγές«Ανάθεμα στους άπι στους!» και ο όχλος εισέβαλε στην εκκλησία.
Ο,τι κινητό υπήρχε στον ναό καταστράφηκε ή βεβηλώθηκε.Εικόνες, άγια σκεύη, ράσα ήταν ο στόχος του μανιασμένου όχλου.
Το Πέρα μέσα σε λίγες ώρες άρχισε να αλλάζη όψη. Ό δρόμος αποκτούσε ένα περίεργο υπόστρωμα, πού ήταν ένα μίγμα απ’ τα πράγ ματα πού καταστρεφόταν: μηχανήματα, γούνες, ρολόγια, παπούτσια, λάδια, τυριά, υφά σματα, πιατικά, ρούχα, διάφορα άλλα είδη τροφίμων και ένδυσης, ανακατεμένα, κάτω απ’ το βάρος του όχλου πού κινιόταν συνεχώς, δημιούργησαν σιγά-σιγά μια υπερυψωμένη μάζα λασπώδη καί λιγδερή.
Στό μεταξύ το σχέδιο της καταστροφής όλων των ελληνικών περιουσιών της Πόλης βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη: Εκατό ομάδες εκτελούσαν το φρικιαστικό τους έργο σε μια τεράστια έκταση απ’ τον Βόσπορο ως τη θά λασσα του Μαρμαρά.
Οι επί κεφαλής των διαδηλωτών με καταλό γους σπιτιών και καταστημάτων των Ελλή νων, διεύθυναν τις ομάδες του όχλου.
Ηταν ένας οργανωμένος τυφώνας πού σά ρωνε τα πάντα στο πέρασμα του. Δεκάδες Ελληνες πολίτες και κληρικοί κακοποιήθη καν. Λεηλατήθηκαν ή παραδόθηκαν στις φλό γες 73 ελληνικές εκκλησίες.
Καταστράφηκαν εικόνες, αγιογραφίες και σκεύη ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής άξιας. Κατα στράφηκαν ολοσχερώς και τα 26 Ελληνικά σχολεία.
Ή Πατριαρχική Σχολή του Φαναρι ού πού ιδρύθηκε το 1453 και ή Θεολογική Σχο λή της Χάλκης υπέστησαν το μένος του όχλου με ιδιαίτερη βαρβαρότητα.
Το Ζάππειο Λύκειο δέχτηκε την επιδρομή του όχλου που κα τρακύλησε απ’ τις μεγάλες μαρμάρινες σκάλες το άγαλμα του ευεργέτου του Σχολείου Κων σταντίνου Ζάππα και, κατέστρεψε όχι μόνο θρανία, πιάνο, αίθουσα τελετών αλλά έκανε και τεράστια ζημιά στις τοιχογραφίες πού κοσμούσαν το εσωτερικό του σχολείου. 4.340 ελληνικά καταστήματα λεηλατήθηκαν και κα ταστράφηκαν. 2.600 σπίτια Ελλήνων βρέθη καν στο μάτι του κυκλώνα και παραδόθηκαν στο μένος καί την πρωτοφανή λύσσα του ό χλου.
Ρημάχτηκαν κυριολεκτικά καί κατα στράφηκαν τα γραφεία και τα πιεστήρια των τριών μεγάλων ελληνικών εφημερίδων της Κωνσταντινούπολης.
Στό Ελληνικό νεκροταφείο του Σισλί μία ομάδα τυφλωμένων απ’ το μίσος διαδηλωτών επί δύο ολόκληρες ώρες κατέστρεφε τάφους καί σταυρούς, έσκαβε τους πιο πρόσφατους καί έβγαζε έξω τα πτώματα μαχαιρώνοντας καί κομματιάζοντας τα.
Στήν Παναγία των Βλαχερνών, πού χτίστη κε πάνω στα θεμέλια Βυζαντινού ναού του 470 μ.Χ., ο όχλος των διαδηλωτών κατέστρεψε με απίστευτη μανία ό,τι οι Ελληνες κατάφεραν να διατηρήσουν για χίλια τετρακόσια ογδόντα πέντε χρόνια.
Στόν Αγιο Γεώργιο στα Ψωμαθιά, μια εκ κλησία χτισμένη τον 13ο αιώνα πού οι Τούρκοι ονόμαζαν kanli kilise (ματωμένη εκκλησία) απ’ το αίμα πού έχυσαν στο σημείο εκείνο την ημέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η μανία των διαδηλωτών μετέτρεψε την ιστορι κή εκκλησία σε σωρό ερειπίων.
Στήν Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, γνωστή σαν Βαλουκλιώτισσα, οι αστυνομικοί καί ο νυχτοφύλακας πού υποτίθεται ότι τη φύ λαγαν, καθοδήγησαν τον όχλο στην καταστρο φή καί στη λεηλασία του ιστορικού Μοναστη ρίου. Καί οι τρεις μοναχοί πού βρισκόταν τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου στο Μοναστήρι είτε θανατώθηκαν είτε βασανίστηκαν.
Ό 90χρονος μοναχός Χρύσανθος Μαντάς βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες της φωτιάς πού άναψαν για να τον κάψουν. Ό 6Οχρονος ηγούμενος, επίσκοπος Παμφιλίου Γεράσιμος, βασανίστηκε καί τραυματίστηκε βαρεία στο κεφάλι.
Ό 35χρονος ιερέας Ευάγ γελος χτυπήθηκε καί βασανίστηκε. Ό όχλος απαιτούσε τη σταύρωση του πού τελικά δεν έγινε, γιατί οι διαδηλωτές ήθελαν να απολαύ σουν μία αργή καί σαδιστική σταύρωση, αλλά καθυστέρησαν πολύ, τους πρόλαβε ο Στρατιωτικός Νόμος πού κηρύχτηκε τα μεσάνυχτα καί φοβήθηκαν τις συνέπειες του.
Οί Πατριαρχικοί Τάφοι καί τα σκηνώματα των μεγάλων ευεργετών του Γένους πού από το 1850 καί μετά τοποθετούντο στον αυλόγυρο της Ιεράς Μονής, καταστράφηκαν με καννιβαλική μανία. Οι Πατριαρχικοί Τάφοι ανοί χτηκαν καί τα οστά των νεκρών σκορπίστηκαν στους δρόμους.
21 ελληνικά εργοστάσια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά. Σέ όσα βρισκόταν στα παράλια του Βοσπόρου οι μηχανές καί τα εργαλεία πετάχτηκαν στη θάλασσα. 110 ελληνικά εστιατόρια καί ξενοδοχεία λε ηλατήθηκαν, καταστράφηκαν ή παραδόθη καν στις φλόγες. Καί τα 27 ελληνικά φαρμα κεία λεηλατήθηκαν καί καταστράφηκαν.
Οι βιασμοί γυναικών, ανεξάρτητα απ’ την ηλικία τους, υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 200 τη νύχτα εκείνη, ενώ παρέμεινε άγνωστος ο τελικός αριθμός των νεκρών, πού ξεπέρασε τους 20, παρ’ όλο πού οι οδηγίες πού είχαν δο θεί απαγόρευαν τις δολοφονίες.
Το οργανωμένο σχέδιο της ολοκληρωτικής καταστροφής των περιουσιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης διήρκεσε 6 ώρες περίπου. Στίς 12 τα μεσάνυχτα καί, αφού οι τέλεια οργανωμένες ομάδες είχαν σχεδόν ολοκληρώ σει το έργο τους, η Τουρκική Κυβέρνηση ευαρεστήθηκε να κηρύξει Στρατιωτικό Νόμο σε μια Πόλη παραδομένη στις φλόγες. Το σχέ διο τους σημείωσε καταπληκτική επιτυχία.Το σύνολο σχεδόν των ελληνικών περιουσιών κα ταστράφηκε. Ό ελληνικός πληθυσμός τρομο κρατήθηκε.
Οί απειλές για τη ζωή όσων είχαν επιβιώσει ήταν διάχυτες στην ατμόσφαιρα. Ό στόχος τους λαβώθηκε θανάσιμα. Ό Ελ ληνισμός της Κωνσταντινούπολης δεν επρό κειτο να συνέλθει ποτέ από το χτύπημα της νύ χτας αυτής. Σιγά-σιγά καραβάνια ολόκληρα από Ελληνες εγκατέλειπαν την Βασιλεύουσα για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τη ζωή τους.
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΚΟΙΝΟΒΙΟ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΒΙΟΥ
Μια πνευματική πανδαισία έζησαν οι εκατοντάδες πιστοί που ανέβηκαν στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Γουμένισσας το διήμερο Τετάρτη 31 Αυγούστου και Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2011. Το Ιερό Κοινόβιο, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, εόρταζε τα τριάντα χρόνια από την θεμελίωσή του (31-8-1981). Τον θεμέλιο λίθο είχε τοποθετήσει τότε ο μακαριστός και ανεπανάληπτος Ποιμενάρχης Πολυανής και Κιλκισίου κυρός Αμβρόσιος. Με αφορμή τούτο το ευφρόσυνο γεγονός το Ιερό Κοινόβιο οργάνωσε στους χώρους του Συνέδριο περί Μοναχισμού, στο οποίο εκλήθησαν και μίλησαν Καθηγούμενοι και Μοναχοί από Ιερές Μονές του Αγίου Όρους και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.Ιωάννης δια του εκπροσώπου του Πρωτοσυγκέλλου Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π.Ευσεβίου, η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους δια του εκπροσώπου της Πανοσιολογιωτάτου Αντιπροσώπου της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Γέροντος Νικοδήμου, η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας δια του εκπροσώπου της Πανοσιολογιωτάτου Ιερομονάχου π.Θεολόγου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Παιονίας κ.Αθανάσιος Λαπόρδας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ απέστειλε ευγενές γράμμα δια του οποίου εξέφραζε τη συμμετοχή του εις την χαράν της Αδελφότητος επί τη εορταστική επετείω. Ανειλημμένες όμως υποχρεώσεις δεν του επέτρεπαν να παρασταθεί αυτοπροσώπως.
Το διήμερο αυτό Συνέδριο τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Δικαίος της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Άννης Αγίου Όρους Οσιολογιώτατος Γέρων Θεόληπτος καθώς και αντιπροσωπείες από πολλά ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια της Πατρίδος μας.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ.Χρήστος Γκουντενούδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας κ.Χρήστος Πασσαλής, ο Διοικητής της 33ης Μ/Κ Ταξιαρχίας Πολυκάστρου Ταξίαρχος κ.Φώτιος Ζιμπερδίκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς κ.Νικόλαος Μαντουβάκης, ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Γουμένισσας κ.Αιμίλιος Σάτσογλου, ο ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ.Αντώνιος Παπαδόπουλος, ο ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Σπυρίδων Κοντογιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παιονίας κ.Χρήστος Τσανασίδης, ο τέως σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Χρήστος Ίντος, ο τέως Προϊστάμενος του Α Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κιλκίς κ.Διονύσιος Τσιφτσιόπουλος, ο γνωστός εκπαιδευτικός-συγγραφέας Δημήτριος Νατσιός και πολλοί άλλοι. Το Συνέδριο άρχισε στις 6μ.μ. της Τετάρτης 31 Σεπτεμβρίου με Αγιασμό που τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Εφραίμ στο μεγάλο Αρχονταρίκι του Ιερού Κοινοβίου, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση σε συνεδριακό χώρο. Πρώτα εκφωνήθηκαν οι Χαιρετισμοί και μετά ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π.Χρυσόστομος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου. Στη συνέχεια διαβάστηκε εισαγωγική ομιλία υπό του αδελφού του Ιερού Κοινοβίου Ιερομονάχου Χρυσοστόμου με θέμα: «Τριάντα χρόνια Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου». Την εναρκτήρια συνεδρία έκλεισε ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου αναγινώσκοντας εισήγηση του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π.Αιμιλιανού με θέμα: «Μελέτη του τρόπου επαναφοράς της παλαιάς κανονικής διοικήσεως των ιερών μονών και δη της αρχής του κοινοβίου».
Στην αναγνωσθείσα εισήγηση του Γέροντος Αιμιλιανού η βασική επισήμανση ήταν ότι «ολόκληρη η ιστορία μαρτυρεί ότι ο μοναχισμός όπου ήνθησε, ήνθησε μόνον, όταν ήτο ελεύθερος». Άραγε σήμερα ο Μοναχισμός είναι πράγματι ελεύθερος; Δυστυχώς στις ημέρες μας επαληθεύεται επίσης η παρακάτω διαπίστωση του σεβαστού Γέροντος: «Ειδικώς για την ιδικήν μας πατρίδα, το πρόβλημα ήρχισεν ουσιαστικώς από τους χρόνους τους μετά την απελευθέρωσιν από τον τουρκικόν ζυγόν. Κατά το διάστημα αυτό, η Εκκλησία της Ελλάδος εκ συμφώνου προς την βαυαρικήν κυβέρνησιν η επηρεαζομένη εξ αυτής η εξαναγκαζομένη δι ἐγκυκλίων και κυβερνητικών διαταγμάτων, αφήρεσεν από τας μονάς την ανεξαρτησίαν των. Και όμως αι μοναί αυταί είχαν δώσει το αίμα των και την ζωήν των δια την ανεξαρτησίαν της Εκκλησίας και του Έθνους»…
Την δεύτερη ημέρα, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου και αρχή του εκκλησιαστικού έτους, τελέσθηκε στο Καθολικό της Μονής ιερατικό Συλλείτουργο με προεξάρχοντα τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π.Εφραίμ και συλλειτουργούς Καθηγουμένους Ιερών Μονών και Ιερομονάχους.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας εκφωνήθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα οκτώ εισηγήσεις από ισάριθμους ομιλητές σε τέσσερεις συνεδρίες, δύο πρωινές και δύο απογευματινές. Μετά το πέρας των εισηγήσεων εκάστης συνεδρίας, υποβάλλονταν ερωτήσεις προς τους ομιλητές από τους παρισταμένους μοναχούς και λαϊκούς και ακολουθούσε συζήτηση.
Η πολύ όμορφη αυτή εκδήλωση με αφορμή τα τριάντα χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου, συγκέντρωσε «επί το αυτό» για ένα διήμερο Καθηγουμένους Μονών του Αγίου Όρους και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου, Καθηγουμένες, Μοναχούς και Μοναχές αλλά και τον φιλομόναχο λαό. Η ταυτόχρονη παρουσία τόσων κληρικών, μοναχών και πιστού λαού σε μια αρμονική συνύπαρξη ήταν ασφαλώς αποτέλεσμα της ευλογίας του προστάτη του Ιερού Κοινοβίου αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, ο οποίος αοράτως παρίστατο και επευλογούσε τις εργασίες του Συνεδρίου.
Το Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου ξεκίνησε την πορεία του κυριολεκτικά από το μηδέν. Εγκαταστάθηκε σ ἕναν παρθένο τόπο και έριξε από την αρχή τα δικά του θεμέλια. Στέριωσε γερά δημιουργώντας βαθιές ρίζες και όρθωσε σιγά σιγά το ανάστημά του στις πλαγιές του όρους Παΐκου. Και με τον καθημερινό πνευματικό αγώνα του –ως Μετόχι μιας αγιορείτικης Μονής, της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας– προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει το ίδιο εκείνο πνεύμα και την χιλιόχρονη παράδοση του αγιοτρόφου Άθωνα και στον κόσμο.
Ας ευχηθούμε να συνεχίσει την πορεία του εις το διηνεκές εκπέμποντας το φως του Χριστού σ ἕναν κόσμο που τόσο το έχει ανάγκη…
Με την ευκαιρία του ετήσιου μνημοσύνου από την εκδημία προς Κύριον του πατρός Αυγουστίνου (28 Αυγούστου 2010) ο υπογράφων καταθέτει μερικά δροσερά λουλούδια πάνω στον ιερό τάφο του, λουλούδια των πιο πνευματικών αναμνήσεων και γνήσιων ευχαριστιών ανθ’ὠν μοι έπραξε.
Λίγες και σύντομες αναμνήσεις από την προνοιακή συνάντησή μου με έναν άνθρωπο που υπήρξε ένας πολύτιμος σύμβουλος και ένα υπέροχο παράδειγμα μίμησης σε μια εφηβική ηλικία όπου ήμουνα, φουσκωμένος από υπαρξιακά προβλήματα και ανησυχίες. Κάθομαι τώρα σε μια γωνιά της πλατείας Ψυρρή, στην αρχή της οδού Χριστοκοπίδου, στην παλιά Αθήνα, και από την είσοδο του κτηρίου στον αριθμό 12 βλέπω να μπαίνουν και να βγαίνουν νέοι και μεσήλικες, άνδρες και γυναίκες, κι ανάμεσά τους κι εγώ, μαθητής τότε της Δ’ τάξης Εξατάξιου Γυμνασίου. Τι γινόταν εκεί; εκεί μιλούσε, κήρυττε το λόγο του Θεού ένας Ζακχαίος παπάς, με μια κάπως περίεργη εμφάνιση: με τριμμένο ράσο, με σκονισμένα άρβυλα, με απεριποίητα πυκνά γένια, με κοκάλινα μεγάλα μυωπικά γυαλιά στη μύτη. Το όνομά του ήταν Αυγουστίνος Καντιώτης, ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το 1951. Όπου μιλούσε, σε εκκλησίες και αίθουσες, χιλιάδες κόσμος τον ακολουθούσε. Οι εφημερίδες της δεκαετίας του ‘50 συχνά έγραφαν για τον παπά Καντιώτη. Άλλοι έδειχναν την εκτίμηση και το θαυμασμό τους στον θαρραλέο κληρικό, όπως οι αείμνηστοι Κ. Μπαστιάς, διευθυντής της «Βραδυνής», ο Δ. Ψαθάς των «Νέων», ο Φ. Κόντογλου, ο Ν. Τωμαδάκης, ο Μ. Στασινόπουλος, άλλοι όχι. Δεν σταματούσε όμως να στηλιτεύει, προφορικά και γραπτά, με τη μαχητική δημοσιογραφία της «Σπίθας» του, τα Καλλιστεία της «Απογευματινής», (πρόδρομος του φεμινιστικού κινήματος), τις αισχρότητες και τα όργια των Πατρινών καρναβαλιών. Πρωτοστατεί για την κάθαρση της Εκκλησίας, τάσσεται εναντίον του Μεταθετού των Μητροπολιτών, υπέρ αξιοκρατικών Εκλογών Επισκόπων με τη συμμετοχή του κλήρου και του λαού. Αγωνίστηκε για την ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών και την επανένωση με τους παλαιοημερολογίτες, αγωνίστηκε με όλη τη δύναμη της ψυχής του για εθνικά ζητήματα, όπως το δημογραφικό, τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια και την ανεργία.
Έφηβο τότε, με είχε εντυπωσιάσει η απλότητα και η ανιδιοτέλειά του, η ασκητικότητα και η ολιγοφαγία του, η ευρυμάθειά του, η βαθειά γνώση της Ελληνικής γλώσσας, την οποία χειριζόταν με άψογο και υποδειγματικό τρόπο στο γραπτό και προφορικό λόγο, αλλά προ πάντων, όταν παρακολουθούσα τις ομιλίες του ένιωθα ότι είχα απέναντί μου έναν πνευματικό άνθρωπο, συνεπή στα λόγια και τις πράξεις, έναν ελεήμονα, ένα σύγχρονο άγιο, με παρρησία και προφητικότητα, με διακριτικότητα και έξοχη γνώση της παιδαγωγικής επιστήμης.
Δεν θα ξεχάσω όμως κάτι που έχει πολύ μεγάλη αξία για όλους εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινωνικά και εκκλησιαστικά δρώμενα. Δυο φορές είδα τον π. Αυγουστίνο να κλαίει με λυγμούς σαν μικρό παιδί. Η πρώτη φορά ήταν την Κυριακή 5 Ιουνίου του 1960. Ήμουν τότε φοιτητής και μάρτυς ενός περιστατικού που, παρότι πέρασαν από τότε τόσα χρόνια, δεν μπορώ να το ξεχάσω. Στην Εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», ο Μητροπολίτης Χίου Παντελεήμων (Φωστίνης) δημοσίευσε άρθρο, με το οποίο κατηγορούσε τον Καντιώτη ότι ο πατέρας του έπασχε από αισχράν ασθένεια (*). Εκεί είχε φτάσει η εμπάθεια και η κακότητα της τότε διοικούσας Εκκλησίας. Ο άγιος Χίου «Τυμβωρύχος»!. Η συκοφαντία όμως κατέπεσε και ο ηθικός αυτουργός της συκοφαντικής δυσφήμησης Παναγιώτης Τρεμπέλας, καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (και οι μεγάλοι δεν είναι άμοιροι σφαλμάτων και ηθικών αδυναμιών), ζήτησε γραπτώς συγγνώμη από τον άνθρωπο με την μεγάλη καρδιά, που ποτέ δεν του κράτησε κακία (Ίσως θα άξιζε ο κόπος να έρθει στο φως ης δημοσιότητας αυτό το έγγραφο!).
Πώς λοιπόν ένα τέτοιο ηθικό και πνευματικό ανάστημα να μην επιδοκιμάσει ένας ολόκληρος λαός (πάνω από 10.000, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής εκείνης) που συνέρρευσε στον άγιο Κωνσταντίνο Ομονοίας στις 25 Ιουνίου 1967, ημέρα της χειροτονίας του πατρός Αυγουστίνου στο βαθμό του Επισκόπου με την ιαχή «Άξιος!, Άξιος!»; Εκλέχθηκε Μητροπολίτης Φλωρίνης, Αλμωπίας και Εορδαίας, όπου επί τριάντα τρία συναπτά χρόνια έδρασε ιεροπρεπώς. Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε πως ο π. Αυγουστίνος ήταν ένας θιασώτης της αρχής για μια «Εκκλησία Ελευθέρα και Ζώσα». Διαμαρτυρήθηκε, να το πούμε με παρρησία αυτό, εντονότατα για την αντικανονική και βάναυση εκθρόνιση δώδεκα τιμίων ιεραρχών με την εφαρμογή των Συντακτικών Πράξεων 3 και 7/1974 της δικτατορίας Ιωαννίδη και το 1995 εισηγήθηκε τη λύση του «εκκλησιαστικού προβλήματος» στην Ιεραρχία του Σεραφείμ, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αντιστάθηκε αποφασιστικά για τη ματαίωση της ίδρυσης Καζίνο στη Φλώρινα, αντέδρασε στην δημιουργία υπερκαταστήματος στα σύνορα που θα απορροφούσε όλη την οικονομική ικμάδα του νομού, αγωνίσθηκε υπέρ των αιτημάτων των γεωργών, των απολυμένων εργατών της ΔΕΗ, συμμετέσχε στο μεγάλο συλλαλητήριο της Πτολεμαϊδας ενάντια στα ρυπογόνα εργοστάσια της περιοχής, ενδιαφέρθηκε, όσο κανείς άλλος, για τους τσιγγάνους της Φλώρινας.. Ιδιαίτερα αγωνίσθηκε υπέρ των δικαίων των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ελέγχοντας την άγρια προπαγάνδα των Σκοπίων.
Να προσθέσω εδώ κι ένα στοιχείο που σπάνια βρίσκει κανείς σε δημόσια πρόσωπα και δη στο ιερατείο. Ο Καντιώτης ποτέ στη ζωή του δεν είχε πάρε -δώσε με τα λεφτά. Οι τσέπες του λες και ήταν ραμμένες. Είχε να πάρει στα χέρια του λεφτά, έστω και το μισθό του, από το 1953! Δεν ήξερε καλά καλά τι νομίσματα κυκλοφορούν. Κάποιος πληρεξούσιός του εισέπραττε το μισθό του και τα χρήματα τα έδινε κατ’ εντολή του επισκόπου στα φιλανθρωπικά ιδρύματα ή σε όποιους είχαν ανάγκη.
Ο Καντιώτης πραγματικά υπήρξε ένας μεγάλος πνευματικός ηγέτης, και όπως όλοι οι μεγάλοι, είχε και αυτός τους συκοφάντες και υπονομευτές του κοινωνικού του έργου, ακόμα και μέσα στον κύκλο των ίδιων των συνεργατών του. Συγχώρεσέ με, πάτερ Αυγουστίνε, αν θα τελειώσω το αυτό το σημείωμα με το συνταρακτικό αίσθημα που δοκίμασα, όταν σε είδα, υπέργηρο τώρα, πάλι να δακρύζεις, εκεί στο κτήμα της Κάντζας, το Γενάρη του 1998. Με προσκάλεσες, θυμάμαι, και ζήτησες από μένα να μάθεις για μια «συνωμοτική» συγκέντρωση συνεργατών που οργάνωσε σε αίθουσα Φροντιστηρίου, εδώ στην Αθήνα, κάποιος θεολόγος, ονόματι Ευσταθίου Σωτήριος, στέλεχος της ιεραποστολικής ομάδας του Σταυρού που ο ίδιος ίδρυσες. Κι όταν άκουσες τη σχετική πληροφορία μαζί με το ηχητικό ντοκουμέντο που είχα από τη βρόμικη αυτή συνάντηση και βεβαιώθηκες ότι ο εν λόγω θεολόγος, άγνωστο γιατί, μίλησε τόσο απαξιωτικά για το πρόσωπό σου, δεν μπόρεσες να συγκρατήσεις τα δάκρυά σου. Δεν περίμενες ίσως τέτοια αγνωμοσύνη από αυτούς που εσύ τόσο ευεργέτησες! Για το έργο του Φλωρίνης Γέροντα Μητροπολίτη π. Αυγουστίνο Καντιώτη έχει εκδοθεί «Χαριστήριος» Τόμος από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης………
Αντώνης Ιακ. Ελευθεριάδης
Δρ. Φιλολογίας και Θεολόγος
e-mail: aelef@acci.gr
και site: eleftheriadis.edu,gr
(*) Απάντηση στον τότε συκοφάντη δεσπότη Χίου έδωσε ο «επι τριακονταετία οικογενειακός ιατρός εν Λεύκες Πάρου κατοικούσης τότε οικογενείας τού Νικολάου Ανδρέου Καντιώτη…».
«…Ο αρχηγός της οικογενείας Νικόλαος Ανδρέου Καντιώτη απέθανεν εν τω χωρίω Λεύκες – Πάρου πρό τριακονταετίας περίπου εις ηλικίαν 60 περίπου ετών εξ εγκεφαλικής συμφορήσεως (εμβολής εγκεφαλικής) λόγω καρδιοπάθειας…»
Εν Πάρω τη 7 Ιουνίου 1960
ο βεβαιών ιατρός
Ευστράτιος Νικήτα Αλιπράντης
___________
Ας μας συγχωρέσει ο κ. Ελευθεριάδης που αφαιρέσαμε τα εγκώμια του φίλου του πατριάρχη Βαρθολομαίου, από το κείμενο που μας έστειλε. Ένας πατριάρχης οικουμενιστής, που καταπατά τους Ιερούς Κανόνας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και τρέχει πίσω από τον Πάπα και πίσω από κάθε αιρετικό και αλόθρησκο δεν μας ενδιαφέρει τι γνώμη έχει για τον π. Αυγουστίνο και δεν μας συγκινούν τα εγκώμιά του και δεν μας ενδιαφέρει αν αυτός τον αγιοποιήσει ή όχι. Αν τα πίστευε αυτά που έλεγε για τον αγωνιστή ιεράρχη δεν θα μοιράζει κοράνια αντί για Ευαγγέλια και δεν θα έτρεχε στις συναγωγές των Εβραιομασόνων να τιμηθεί και δεν θα παραβρίσκονταν στις εκδηλώσεις των μουσουλμάνων στο ραμαζάνι.
Ο σεβαστός αείμνηστος γέροντας επίσκοπος Φλωρίνης π. Αυγουστίνος Καντιώτης είχε μία αρχή· Να χτυπά το κακό όσο ψηλά και αν βρίσκεται, αλλά να μην αναμειγνύεται με την πολιτική και με τα κόμματα, γιατί έλεγε · «Η Εκκλησία είναι κλώσσα και αγαπάει όλα τα παιδιά της· άσπρα, μαύρα, κόκκινα, κίτρινα…»·
Σήμερα όμως δεν έχουμε μπροστά μας κάποιο κόμμα, αλλά κάποιους επικίνδυνους ανθρώπους, που κινούνται από μασονικές λέσχες και από σκοτεινά ξένα κέντρα για να αφελληνίσουν και να αποχριστιανίσουν και να καταστρέψουν την Ελλάδα. Αν ο Ελληνικός λαός, που είναι φύλακας του Συντάγματος και του Ελληνικού έθνους δεν ξεσηκωθεί, τα επικίνδυνα αυτά άτομα θα ριμάξουν την Ελλάδα.
Η ΕΡΤ καταργεί τη Θεία Λειτουργία!
Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου Η κατάργηση της ΕΤ1 από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μόσιαλο παρασύρει σε κατάργηση τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας και άλλων λατρευτικών εκδηλώσεων της Εκκλησίας! Πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη γιατί για πρώτη φορά από την ίδρυση της η ΕΡΤ καταργεί την εκπομπή που έχει απήχηση μεταξύ των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο και είναι η παρηγοριά χιλιάδων πιστών που δεν μπορούν για διαφόρους λόγους να βρίσκονται στην Εκκλησία.
O MΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΜΙΛΑ ΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ
Δεν θα τον μιμηθούν άλλοι επίσκοποι;
_______
______
ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
Η ομιλία του επισκόπου Κονίτσης Ανδρέου τους αναστάτωσε. Φοβούνται μήπως βρεί μιμητάς. Αν είχαμε καλούς επισκόπους δεν θα βρισκόμασταν σ’ αυτό το χάλι. Εκκλησία έχει δύναμη και την φοβούνται οι άθεοι.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΟΣΙΖΕΤΑΙ!!
Tου Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου Με αναταράξεις ξεκίνησε τις εργασίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό τη νέα της σύνθεση. Την 1η Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα της θητείας της, η Συνοδική Επιτροπή Τύπου εξέδωσε Ανακοίνωση, με το οποίο άφησε ακάλυπτο τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα, για την με βαρείς χαρακτηρισμούς ομιλία του κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και έδειξε μια «θετική ουδετερότητα» προς τον Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή, που επετέθη κατά του εν λόγω Μητροπολίτου. Η Συνοδική Επιτροπή προχώρησε στην ενέργεια της αυτή χωρίς να πάρει την έγκριση της ΔΙΣ, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία των μελών της…
«Ας γνωρίζουν στην Ιερά Σύνοδο και στο Υπουργείο Παιδείας όπως και τα διάφορα «αλαλάζοντα κύμβαλα» … ότι η πολεμική τους δεν με φοβίζει καθόλου, διότι ως διάδοχος του μεγάλου και ηρωικού Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ βάζω τις αρχές μου πάνω από χίλιους θρόνους. Και όπως ετόνισα στη λιτανεία του Αγίου Κοσμά ( 23 Αυγούστου) μόνον ο θάνατος θα μου κλείση το στόμα»
Κερδοσκοπία του έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος της χώρας του
———- Προωθημένο μήνυμα ———-
Διαβάστε το αποκαλυπτικό κείμενο που προέρχεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απίστευτη ερώτηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό κατατέθηκε στις 27 Ιουνίου 2011. Ποιο κανάλι, εφημερίδα ή άλλο μέσο έκανε έστω και μία αναφορά; Γιατί τέτοια συγκλονιστική ερώτηση έχει κρυφτεί από τον Ελληνικό Λαό; Ποιος θα ισχυριστεί τώρα ότι τα ανώνυμα blog δημιουργούν και διαδίδουν ψεύτικες ειδήσεις. Η είδηση είναι από την πλέον επίσημη ευρωπαϊκή πηγή… Ευχαριστούμε τον ακροατή μας Β.Κ. που μας έστειλε αυτή την τόσο απίστευτη είδηση που θα διαβάσετε στη συνέχεια. Αν είναι αλήθεια τα όσα ρωτάει ο Ευρωβουλευτής Andreas Molzer τότε έχουμε την πιο άρτια κατασκευασμένη απάτη σε βάρος του Λαού μας… Χωρίς άλλα σχόλια!
Με την ευλογία της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος το Τοπικό Παράρτημα της Ενώσεως Θεολόγων νομού Πιερίας διοργανώνει εκδήλωση για την Κάρτα του Πολίτη στις 18/9/2011.
Ακριβώς 190 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η Αττική αποκτά το πρώτο της τζαμί! Σήμερα, ψηφίζεται -ως τροπολογία- στη Βουλή η δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Γ. Καλαντζής, το τζαμί που θα ανεγερθεί στον Βοτανικό, σε χώρο που ανήκε στο … Πολεμικό Ναυτικό (που είσαι Κανάρη και Κουντουριώτη να θαυμάσετε τα έργα των απογόνων σας…) και τουλάχιοστον θα είναι μικρότερο σε έκταση από την αρχική πρόβλεψή του και δεν θα έχει μιναρέ για να μην προκαλεί. Θα είναι χωρητικότητας 350 ατόμων και όχι 500 που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Τον ιμάμη θα τον διορίζει η κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει και τα έξοδα μισθοδοσίας του.
Posted by: Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης on Αυγ 19th, 2011 | Filed under: English
STUDENT LIGHTNING
Issue no. 84 – Sept-Oct 1993
On Witchcraft
By
Frmr Metropolitan of Florina fr. Augustinos
One day there came to the Metropolis a woman. She appeared to be very scared. I ask her:
– What happened and you appear so scared?
– Despot, a great evil has found me, she answers me. In the morning when I woke up and went out to sweep the courtyard, I found some things that terrified me. I found a lump of rags, hairs, nails, needles and bones. It was witchcraft. In our town there is an evil woman like a devil. The good of man she does not want. They say that she speaks to demons and with their help does many evil things. This witch hates our home and she must have discharged witchcraft. From the moment I found these objects I can’t find rest. I tremble, my dear despot. Some evil will find my home, my husband, or my children. I have come to you for you to tell me what to do…
– Do you believe in Christ? I ask her Do you believe that Christ is omnipotent, all-powerful God?, that He conquered the devil and that the devil trembles at Christ’s presence, that he trembles the honorable cross? Do you believe in the power of Christ?
– I believe, she answers me.
– I however, doubt whether you believe.
– Why?
– Because if you really believed in Christ and lived according to his holy will, you would not be afraid; because all the witchcraft in the world, all the demons, can not do anything to you. Christ conquers, and not the devil. He conquers wherever faith exists.
– I believe, despot, she answers. But, here, moments come, like the one I told you, that my faith is shaken. Because I see for years now this witch occupying herself with witchcraft, terrorizing the whole village, and not one can contain her.
– That happens, I answer her, because your village doesn’t want much of a relationship with Christ. To church they don’t go, they don’t know of the mystery of confession, they blaspheme Christ, and they do other bad things. In such a village it is a natural consequence for satan to have his agents, just as the wizards and witches are, and to do his work. I shall call the priest of your town and I will tell him what he must do.
– Do this good thing for us, despot; expel the witch from our town, and we’ll be grateful to you.
– My child, we don’t have authority to expel a man from the town. Our authority is spiritual. If you hear me and do as I say, then the witch will lose all her power. She’ll be like a lion whose teeth have been uprooted, his tail cut off, his nerves shot and he can not do anything anymore. And even a small child can play with him. That’s how the demons and their organs end up becoming under the power of Christ.
***
Unfortunate woman! She trembled perhaps the witch would do her evil. But how many men and women don’t run to wizards and witches. They go in order for … the demons to serve them. If ever a good thing could come from the devil!
For example, a woman’s husband has gone abroad? Does she have some time to receive a letter? What’s going on? Perhaps there in the foreign lands he got entangled with mad women and forgot his home? A worm eats at the woman’s heart. She worries. And instead of kneeling down and asking for God’s protection for her husband who has gone abroad, she goes to the gypsy woman and asks to learn how her husband is. And the gypsy woman finds occasion, does her witchcraft and empties a sack of lies! How can the witch know where her husband is and how he’s doing?…
Another instance. The child has fallen sick of another woman? Instead of running to the doctor and taking the medications that he’ll tell her; instead asking for Christ’s help, who is the all-powerful, omnipotent doctor of souls and bodies, this foolish woman with her child in her bosom runs to the witch and asks of her to do good things with her witchcraft. And the witch, who knows her job well, begins, supposedly, from God. She says some words that are similar to prayers, but they are not prayers; they are voices that call the devil to help…But still, even if it is supposed, says sacred Chrysostom, that the devil has the power to heal a sick person, again, people should not have gone to him. It is preferable for some one to die with God, than to live with the devil. The man who doesn’t use satanic means in order to become well, but remains faithful to God and dies, this man is counted as a martyr.
But there exists also another instance where people take refuge in witches, and this is worst of all. A marriage occurs? A poor daughter is married to a good young child? Jealousy ignites in the heart of an envious woman neighbor. She finds no rest from her evil. Why should her daughter not marry, and this girl marry well? And while relatives and friends and the whole village rejoices, this envious woman has hell in her soul. She wants to do evil. And because she can’t do it alone, she runs to witches and they perform witchcraft, and thusly in the homes of newly weds there are found soaps with pins, hairs, bones and whatever one can imagine. With these things they want to do evil; they want, as they say, to “bind” the couple.
And you think that witchcraft is only in the villages? No, it is also in the cities. Indeed now recently witchcraft has spread a great deal in the world. Witches in Paris, witches in London, witches in New York, witches in Australia, witches everywhere. They’re ravaging all the lands. Children they kill, girls they dishonor (rape), fornication and adultery they teach, they commit horrific crimes, they suck blood, they say that we worship the Devil. The spreading out of witchcraft in the contemporary world is also a sign of the times. It is a sign that the world is departing from the truth and going to the lie, it leaves the light and goes to the darkness, it leaves Christ and goes to the devil. For whoever doesn’t believe in Christ shall believe in the devil. The ears are shut to Christ, shut to the “evangelion”, the gospel, shut to the divine sermons, but open to hear all the voices of the dark powers.
***
My beloved! In these times which we live, as many of us who say that we believe in Christ must be very careful. Far from wizards and witches. Far from mediums, from spiritualism, which is also a form of witchcraft. The Old Testament shouts: Death to those who go to witches (Leviticus 20:6). And the “Evangelion”, the Gospel, the highest morality, doesn’t allow apprehending and burning witches, as in the old epoch; there exists another weapon that can destroy all of witchcraft from the face of the earth. And this weapon is faith in Christ. Whoever believes in Christ conquers all the wizards and witches and isn’t afraid of anyone.
(Excerpt from the imaged, pictured book of the metropolitan of Florina fr. Augustinos)
Ήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, το νέο σχέδιο νόμου για την χρήση και διακίνηση των ναρκωτικών, που επεξεργάστηκε επιτροπή νομικών, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης (http://www.tovima.gr/society/article/?aid=413947).
Οι βασικές αλλαγές, που εισάγει αυτό το σχέδιο νόμου είναι:
– Αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών για όλους τους χρήστες, ακόμη και για αυτούς που είναι φυλακισμένοι.
– Μειώνονται δραματικά οι ποινές (κράτηση μέχρι 3 μήνες ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ) για κατοχή ναρκωτικών, ακόμη και για καλλιέργεια φυτών κάνναβης, εφ’ όσον αποδεικνύεται ότι είναι για χρήση του δράστη.
– Τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών όσοι πλαστογραφούν ή νοθεύουν συνταγές με ναρκωτικά για να τα χρησιμοποιήσουν προσωπικά.
– Οι μεγαλέμποροι και μεγαλοδιακινητές ναρκωτικών θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες ποινές (μέχρι 20 ετών κάθειρξη και μέχρι 600.000 ευρώ χρηματική ποινή).
– Αυξάνονται οι ποινές για εγκλήματα σχετικά με τα ναρκωτικά για πρόσωπα που εργάζονται σε ευαίσθητους χώρους, όπως σχολεία, φυλακές, νοσοκομεία κλπ.
– Δίνεται η δυνατότητα στους φυλακισμένους χρήστες να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα απεξάρτησης.
– Επεκτείνεται η παροχή προγραμμάτων μεθαδόνης (υποκατάστατο ναρκωτικών) σε χρήστες, με σκοπό την σταδιακή απεξάρτησή τους.
Ένα πρώτο σχόλιο για το νέο αυτό νομοσχέδιο είναι ότι προσπαθεί να δώσει μία ωραιοποιημένη εικόνα ότι γινόμαστε πιο ανθρώπινοι προς τους χρήστες, τους οποίους αντιμετωπίζουμε σαν ασθενείς που πρέπει να θεραπευτούν και πιο αυστηροί προς τους εμπόρους. Είναι, όμως, αυτή η αλήθεια;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την αντιμετώπιση των χρηστών σαν θύματα και ασθενείς, που είναι εγκλωβισμένοι και δεν έχουν τις δυνάμεις να απεγκλωβιστούν μόνοι τους. Χρειάζονται την βοήθεια και συμπαράσταση τόσο των δικών τους ανθρώπων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.
Ποιο είναι όμως το πραγματικό μήνυμα που θα λάβει το μεγαλύτερο μέρος χρηστών και εμπόρων;
Ότι απελευθερώνεται η χρήση και μπορούν άνετα πια όλοι οι χρήστες να βρίσκουν την δόση τους και να κάνουν χρήση των ναρκωτικών οπουδήποτε, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς.
Θα βλέπουμε σε πλατείες, παραλίες και πεζοδρόμια να καπνίζουν χασίς αμέριμνοι. Θα δούμε καλλιέργειες κάνναβης σε μπαλκόνια και κήπους «για προσωπική χρήση».
Οι έμποροι θα μοιράζουν μικρές ποσότητες σε περισσότερα «βαποράκια», ώστε, αν συλληφθούν, να δηλώνουν ότι τις ε8χαν για «προσωπική χρήση».
Ακόμη και η θεραπεία με την χρήση μεθαδόνης είναι αμφισβητούμενη από την επιστημονική κοινότητα (http://ar2005.emcdda.europa.eu/el/page069-el.html).
Τελικά τι επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο; Να περιορίσει την χρήση των ναρκωτικών; Μα ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η αστυνομία λειτουργεί άψογα και συλλαμβάνει όλους τους εμπόρους ναρκωτικών (πράγμα που μοιάζει με ανέκδοτο σήμερα), η δικαιοσύνη απονέμεται με ακρίβεια και οι έμποροι φυλακίζονται για πολλά χρόνια, θα πάψουν, άραγε, να υπάρχουν χρήστες; Όχι βέβαια! Οι χρήστες θα υπάρχουν και θα αυξάνονται. Και αφού θα υπάρχει «πελατεία», καινούργιοι έμποροι θα εμφανιστούν, πιο καλά οργανωμένοι για να μην έχουν την κατάληξη των προηγούμενων.
Η Κυβέρνηση αρνείται να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος.
Αρνείται να αναγνωρίσει ότι η αιτία δεν βρίσκεται στους εμπόρους, αλλά στην ίδια την ψυχολογία του λαού, ενός λαού που με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο αποκόπηκε από τις Αξίες του, από τις Παραδόσεις του και από τα ιδανικά που τον στήριξαν να μεγαλουργήσει στο παρελθόν.
Οι περισσότεροι νέοι σήμερα δεν έχουν σε τίποτα να ελπίζουν, σε τίποτα να πιστεύουν πέρα από τις εφήμερες διασκεδάσεις, την καλοπέραση και το εύκολο χρήμα. Δεν έχουν πρότυπα που να τους οδηγήσουν σε υγιή τρόπο ζωής, στην δημιουργικότητα, τον αλτρουϊσμό και στην πρόοδο. Όλοι τους έχουν απογοητεύσει, πολιτικοί, πνευματικοί ηγέτες, δημοσιογράφοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Αποτέλεσμα η κατάθλιψη, το κενό, η κατάρρευση και τελικά η εξάρτηση από τα ναρκωτικά για πολλούς από αυτούς, σαν διέξοδος στην απελπισία τους.
Ο ελληνικός πληθυσμός φθίνει
Μιά άλλη συνέπεια της ψυχικής κατάπτωσης που πλήττει την
Ελληνική κοινωνία είναι η δραματική μείωση των γεννήσεων. Τα αποτελέσματα φαίνονται σε αριθμούς από τα πρώτα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής πληθυσμού (http://www.statistics.gr/portal/page/)
Το σύνολο των μονίμων κατοίκων της Ελλάδος ανέρχεται σε 10.787.690 πρόσωπα έναντι 10.934.097 που ήταν δέκα χρόνια πριν. Δηλαδή μείωση κατά περίπου 1,34%.
Αν λάβουμε υπ’ όψιν την μεγάλη αύξηση των μεταναστών, συμπεραίνουμε ότι η μείωση των Ελλήνων είναι πολύ μεγαλύτερη και ασφαλώς ο Ελληνικός πληθυσμός είναι σημαντικά γερασμένος σε σχέση με το παρελθόν. Τι μέλλον μπορεί να έχει ένα έθνος που γερνάει και οι νέοι του (πολύ λιγότεροι πλέον) είναι αποπροσανατολισμένοι;
Σε αυτή την κατάσταση έρχεται το υπουργείο και συντάσσει τον νέο νόμο σαν να είναι αποφασισμένο να δώσει την χαριστική βολή!
Ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από παρόμοια νομοσχέδια. Έχει ανάγκη από «πνευματικό ξεσηκωμό» σε κάθε τομέα, Παιδεία, Οργάνωση Κράτους, Παραγωγή, Κοινωνική Δράση, που θα αφυπνίσει τις συνειδήσεις και θα δώσει όραμα για μια ζωή με νόημα και με σκοπό. Έχει ανάγκη από πνευματικό ξεσηκωμό που θα στηρίζεται στα ακλόνητα θεμέλια της Ορθόδοξης Πίστης, στο παράδειγμα, τα ιδανικά και τις αρετές που ε8χαν οι επαναστάτες του 1821 και στον πατριωτισμό και την αυτοθυσία που επέδειξε στην πράξη ο πρώτος και σημαντικότερος Κυβερνήτης του νέου Ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Τον ξεσηκωμό αυτό δεν μπορούμε βέβαια να τον περιμένουμε από τους πολιτικούς ηγέτες των διεφθαρμένων κομμάτων ή την μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, αλλά δυστυχώς ούτε από τους περισσότερους «πνευματικούς» ταγούς, που και αυτοί έχουν παρασυρθεί από τον υλισμό της εποχής μας.
Πρέπει άμεσα όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι Έλληνες να συνταχθούν με τους πνευματικούς αδελφούς μας που εισήλθαν πρόσφατα στον πολιτικό στίβο με τις Αρχές της Πίστεώς μας και του Γένους μας, ώστε να δυναμώσει η φωνή μας και να ξυπνήσει τους αποκοιμισμένους και τους απογοητευμένους.
«Είπε Ρούθ˙ Μη απάντησαί μοι του καταλιπείν σε ή αποστρέψαι όπισθέν σου˙ ότι συ όπου εάν πορευθεής, πορεύσομαι, και ου εάν αυλισθής, αυλισθήσομαι˙ ο λαός σου λαός μου, και ο Θεός σου Θεός μου˙ και ου εάν αποθάνης, αποθανούμαι, κακεί ταφήσομαι»
Το όγδοο βιβλίο, της Παλαιάς Διαθήκης ονομάζεται Ρούθ. Ονομάζεται δε έτσι, δίοτι, το μικρό αυτό βιβλίο διηγείται την ιστορία μιας εκλεκτής γυναίκας, της Ρούθ, η οποία αξιώθηκε να γίνει πρόγονος του Χριστού κατά σάρκα. Αλλά ας δούμε την ιστορία της.
Διαβάζοντας το βιβλίο της Ρούθ βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου, η οποία, όπως είδαμε στο προηγούμενο βιβλίο, ονομάζεται περίοδος των κριτών. Στον Ισραήλ τότε είχε πέσει πείνα μεγάλη. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιόδους, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους και καταφεύγουν σε άλλους τόπους, όπου θα μπορέσουν να βρούν τροφή. Έτσι μια οικογένεια Ισραηλιτών, ο Ελιαμέλεχ, η Νωεμίν και οι δυό γυιοί τους, πέρασαν τα σύνορα του Ισραήλ και ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στη χώρα Μωάβ. Οι δυό γυιοί τους, όταν μεγάλωσαν, πήραν γυναίκες Μωαβίτισσες. Η μια ονομαζόταν Ορφά και η άλλη Ρούθ. Ο Ελιμέλεχ όμως στην ξένη χώρα πέθανε. Πέθαναν δε και οι δυό γυιοί του. Τρείς χήρες τώρα έμειναν, η Νωεμίν και οι δυό νύφες, χωρίς παιδιά. Τρείς χήρες˙ ένα δράμα από τα πολλά οικογενειακά δράματα που συμβαίνουν στη ζωή.
Η Νωεμίν, όταν πληροφορήθηκε ότι ανέτειλαν καλύτερες ημέρες για τη χώρα του Ισραήλ, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα της. Όταν ήρθε η ώρα να ξεκινήσει, η Νωεμίν είπε στις νύφες της που την ξεπροβοδούσαν˙ Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε στα παιδιά μου και σ’ εμένα, σας ευχαριστώ. Σεις τώρα να επιστρέψετε στα πατρικά σας σπίτια. Και καθώς είστε νέες, να παντρευθήτε και να βρείτε την ευτυχία στα νέα σπίτια σας. Ο Θεός να σας ευλογεί! Τις αγκάλιασε και τις φίλησε και δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια τους. Αλλά οι δυό νύφες ήταν τόσο αγαπημένες με την πεθερά τους, ώστε δεν ήθελαν να την αποχωρισθούν. Μα η Νωεμίν επέμενε. Η Ορφά τελικά κάμφθηκε και επέστρεψε στο πατρικό της. Η Ρούθ όμως με κανένα τρόπο δεν θέλησε να χωρίσει από τη Νωεμίν. Ακούστε τι είπε η νύφη στην πεθερά˙ Μη γένοιτο να σε εγκαταλείψω. Όπου θα πας, θα έλθω μαζί σου, και όπου θα κατοικήσεις, θα κατοικίσω. Η πατρίδα σου πατρίδα μου. Ο λαός σου λαός μου. Και ο Θεός σου Θεός μου. Κι όταν πεθάνεις, θέλω να ταφώ κοντά στον τάφο σου… Λυγμοί ακούσθηκαν. Δάκρυα έτρεξαν. Η Ρούθ δεν ήθελε να αποχωρισθεί την πεθερά της. Τότε η Νωεμίν, μπροστά στην επιμονή της Ρούθ, υποχώρησε. Έτσι τώρα πεθερά και νύφη, δύο σώματα αλλά μια ψυχή, βαδίζουν μαζί το δρόμο της επιστροφής.
Ύστερα από κουραστική οδοιπορία φθάνουν στη Βηθλεέμ. Πολλά χρόνια είχαν περάσει από τότε που η Νωεμίν με τον άνδρα της τον Ελιμέλεχ είχαν φύγει από τη Βηθλεέμ. Αλλά οι κάτοικοι της Βηθλεέμ δεν είχαν λησμονήσει το αγαπημένο αυτό ανδρόγυνο. Μόλις άκουσαν ότι ήρθε η Νωεμίν, όλοι έτρεξαν να την υποδεχθούν. Στις προσφωνήσεις τους, που της έλεγαν, Γλυκειά μας Νωεμίν, πόσο χαιρόμαστε που σε ξαναβλέπουμε! Εκείνη απαντούσε˙ Μη με λέτε Νωεμίν, αλλά πέστε με Πικρία, διότι η ζωή μου είναι γεμάτη θλίψεις˙ πέθανε ο άνδρας μου, πέθαναν τα παιδιά μου, και άδεια επιστρέφω.
Οι δυό γυναίκες είχαν φθάσει στη Βηθλεέμ την εποχή του θερισμού. Στην περιφέρεια της Βηθλεέμ ζούσε τότε ένας πολύ πλούσιος γαιοκτήμονας που ονομαζόταν Βοόζ. Αυτός είχε εργάτες και εργάτριες, που θέριζαν τα σπαρτά του με δρεπάνι. Όταν μια μέρα ο Βοόζ πήγε στα κτήματα να δει τι κάνουν οι εργάτες, βλέπει μια γυναίκα που μάζευε τα λίγα στάχυα που έμειναν μετά το θερισμό σκορπισμένα στο χωράφι. Υπήρχε διάταξη του Νόμου, αυτά τα λίγα στάχυα να μην τα μαζεύει ο ιδιοκτήτης, αλλά να τα μαζεύουν οι φτωχοί, τα ορφανά και οι χήρες. Ο Βοόζ ρώτησε ποια είναι αυτή η γυναίκα. Είναι, του είπαν, η Μωαβίτισσα, που δεν άφησε την πεθερά της τη Νωεμίν αλλά ήρθε μαζί της. Ο Βοόζ, όταν άκουσε ποια είναι η γυναίκα, συγκινήθηκε. Διότι σ’ όλους τους κατοίκους της Βηθλεέμ είχε κάνει μεγάλη εντύπωση πως μια ξένη γυναίκα, από εχθρική χώρα, άφησε τους δικούς της και συνώδευσε την πονεμένη χήρα πεθερά της. Ο Βοόζ διέταξε τον υπηρέτη του να μη την αφήσουν να πάει αλλού, αλλά να της δώσουν το ελεύθερο να μαζεύει στάχυα απ’ τα δικά του κτήματα. Κάλεσε δε και την ίδια και άκουσε όλη την ιστορία της. Συγκινήθηκε ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούσε να φανταστεί ότι τέτοια στοργή θα υπήρχε στα στήθη μιας ξένης γυναίκας, και μάλιστα από τη Μωάβ που τόσο μισούσε τον Ισραήλ.
Η Ρούθ, κατάφορτη από στάχυα, γύρισε στην πεθερά της. Η Νωεμίν πληροφορήθηκε τα της συναντήσεώς της με τον Βοόζ και –μυαλωμένη γυναίκα- έδωσε στη νύφη της πολύτιμες συμβουλές. Η Ρούθ κάθε μέρα πήγαινε στα κτήματα του Βοόζ. Στενώτερες αλλά άψογες σχέσεις αναπτύχθηκαν μεταξύ Βοόζ και Ρούθ. Και όταν η Ρούθ ζήτησε από τον Βοόζ να την κρατήσει κοντά του σαν δούλη του, εκείνος ακόμη περισσότερο συγκινήθηκε˙ και τέλος, αφού τηρήθηκαν ορισμένες διατάξεις του Νόμου, σύμφωνα με τις οποίες ο πλησιέστερος συγγενής του αποθανόντος ανδρός θα έπρεπε να πάρει τη χήρα αλλ’ αυτός δεν θέλησε, ο Βοόζ νυμφεύθηκε τη Ρούθ. Και η Ρούθ αναδείχθηκε πιστή και αφωσιωμένη σύζυγος του Βοόζ. Από το γάμο αυτό γεννήθηκε ο Ωβήδ, από τον Ωβήδ γεννήθηκε ο Ιεσσαί, και από τον Ιεσσαί γεννήθηκε ο Δαυΐδ. Από τη γενιά δε του Δαυΐδ γεννήθηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Έτσι η Μωαβίτισσα αυτή, κατά τις ανεξιχνίαστες βουλές του Θεού αξιώθηκε να γίνει πρόγονος του Χριστού και είναι μια από τις 4 γυναίκες που αναφέρονται στο γενεαλογικό δένδρο του Κυρίου.
Αγαπητοί μου χριστιανοί! Πολλά είναι τα διδάγματα που βγαίνουν από τη συγκινητική περίπτωση της Ρούθ. Όλα διδάσκουν. Μήπως π.χ. το ότι, φτωχή χήρα αυτή, πήγαινε στα χωράφια από το πρωί ως το βράδυ και με μεγάλη επιμέλεια μάζευε στάχυα, δεν μας διδάσκει το μάθημα της εργατηκότητος και της οικονομίας; Και –ακόμη πνευματικώτερα- δεν διδάσκει ότι εμείς οι κληρικοί, που εργαζόμαστε στον πνευματικό αγρό της Εκκλησίας ως θερισταί, πρέπει ακούραστα να εργαζώμαστε, συλλέγοντας και σταχυολογώντας ό,τι χρήσιμο υπάρχει, και το ελάχιστο ακόμη;
Αλλά το κυριότερο δίδαγμα είναι το δίδαγμα που μας δίνει η αγάπη της Ρούθ προς την πεθερά της Νωεμίν. Καταπληκτικό παράδειγμα. Όποιος το διαβάσει δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί. Τόση αγάπη, τόση στοργή, τόση αυτοθυσία από μια γυναίκα ειδωλολάτρισσα! Μου έρχεται να κλάψω, αγαπητοί μου. Γιατί από πολλά οικογενειακά προβλήματα, που ως ποιμενάρχης λαμβάνω γνώση, βλέπω πως τέτοια αγάπη νύφης προς πεθερά και πεθεράς προς νύφη είναι φαινόμενο σπανιώτατο, για να μην πω πως δεν υπάρχει. Καθημερινά επεισόδια συμβαίνουν μέσα στις οικογένειες μεταξύ των δύο αυτών προσώπων. Αλλοίμονο! Η νύφη δεν σέβεται την πεθερά. Η πεθερά δεν αγαπά την νύφη. Από διάφορες μικροδιαφορές ένα μίσος άσπονδο φωλιάζει μέσ’ στις καρδιές. Αναφέρω μια περίπτωση. Μια νύφη, αναγνώρισε το λάθος της και με δάκρυα ζήτησε συγνώμη από την πεθερά της. Αλλ’ η πεθερά, λες και είχε πέτρινη καρδιά, έμεινε σκληρή και ασυγκίνητη. Δεν σε συγχωρώ! φώναζε συνεχώς. Και έφυγε από το γραφείο εκστομίζοντας φρικτές κατάρες. Πού είσαι, Νωεμίν, που τόσο αγαπούσες τη νύφη σου! Και που είσαι, Ρούθ, που τόσο αγαπούσες την πεθερά σου! Σε ποιόν αιώνα ζούμε!…
Όλοι μας ας διαβάσουμε το συγκινητικό αυτό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Αλλ’ ιδιαιτέρως παρακαλώ να το διαβάσουν οι νύφες και πεθερές. Το βιβλίο είναι ένας αστραφτερός καθρέφτης που δείχνει όλη την αθλιότητά μας.