Αυγουστίνος Καντιώτης



Archive for Φεβρουάριος, 2025

Ιερου Χρυσοστομου, Οι επιγειοι και οι ουρανιοι θησαυροι

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 28th, 2025 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ[:Ματθ.6,14-21]

        Ιερου Χρυσοστομου, Οι επιγειοι και οι ουρανιοι θησαυροι

    «Μ θησαυρίζετε μν θησαυρος π τς γς, που σς κα βρσις φανίζει, κα που κλέπται διαρύσσουσι κα κλέπτουσι· θησαυρίζετε δ μν θησαυρος ν οραν, που οτε σς οτε βρσις φανίζει, κα που κλέπται ο διορύσσουσιν οδ κλέπτουσιν· που γάρ στιν θησαυρς μν, κε σται κα καρδία μν(:Μη συσσωρεύετε για τον εαυτό σας θησαυρούς εδώ στη γη, όπου ο σκόρος και η αποσύνθεση καταστρέφουν και αφανίζουν, και όπου οι κλέφτες διατρυπούν τοίχους και χρηματοκιβώτια και κλέπτουν. Να θησαυρίζετε όμως για τον εαυτό σας και να αποταμιεύετε θησαυρούς στον ουρανό, όπου ούτε ο σκόρος, ούτε η σαπίλα τούς αφανίζουν, και όπου οι κλέφτες δεν τρυπούν τοίχους και δεν κλέπτουν. Διότι, όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί θα είναι και η καρδιά σας)»[Ματθ.6,19]. Read more »

Ιερου Χρυσοστομου, Η ΘΕΑΡΕΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 28th, 2025 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΥΡΟΦΑΓΟΥ[:Ματθ.6,14-21]

      Ιερου Χρυσοστομου, Η ΘΕΑΡΕΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

    ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ εικ«ταν δ νηστεύητε, μ γίνεσθε σπερ ο ποκριτα σκυθρωποί· φανίζουσι γρ τ πρόσωπα ατν πως φανσι τος νθρώποις νηστεύοντες· μν λέγω μν τι πέχουσι τν μισθν ατν(:Όταν νηστεύετε, μη γίνεστε όπως οι υποκριτές, σκυθρωποί και κατηφείς· διότι αυτοί αλλοιώνουν και μαραίνουν το πρόσωπό τους, παίρνουν την εμφάνιση αδυνατισμένου ανθρώπου, για να φανούν στους άλλους ότι νηστεύουν· αληθινά σας λέγω ότι απολαμβάνουν ολόκληρο τον μισθό τους ,δηλαδή τους επαίνους των ανθρώπων)».[Ματθ. 6,16]

    Αρμόζει να στενάξουμε εδώ πολύ και να θρηνήσουμε πικρά. Δεν μιμούμαστε μόνο τους υποκριτές, αλλά και τους έχουμε ξεπεράσει. Διότι γνωρίζω βέβαια, γνωρίζω πολλούς άλλους που δεν νηστεύουν και καυχώνται γι’ αυτό, αλλά γνωρίζω και άλλους, οι οποίοι δε νηστεύουν και όμως εξωτερικώς λαμβάνουν εντούτοις το ύφος ανθρώπων που νηστεύουν και κάνουν έτσι απολογία γι’ αυτήν τους την ενέργεια, χειρότερη από την αμαρτία που διαπράττουν. «Για να μη σκανδαλίσω», λέγει ένας τέτοιος άνθρωπος, «τους πολλούς, το κάνω αυτό». Μα τι είναι αυτό που λέγεις; Είναι ο νόμος του Θεού που ορίζει τη νηστεία και εσύ θυμήθηκες το σκάνδαλο; Και νομίζεις ότι σκανδαλίζεις, όταν τον τηρείς και αποσοβείς το σκάνδαλο, όταν τον παραβαίνεις; Read more »

Ἁγια διαφωνια: «Πειθεσθε τοις ἡγουμενοις ὑμων» (Ἑβρ. 13,17)–, ἐαν κ᾿ ἐκεινος ὑπακουη στο Χριστο, ἐαν ἔχη το Ευαγγελιο στο κεφαλι του. Ἀλλ᾿ ἐαν το βαλη κατω ἀπ᾽ τα ποδια, τοτε αλτ! Δεν θα ἐπιτρεψης ποτε να κανη το Ευαγγελιο & το Πηδαλιο πατητηρια (Μητροπολιτης Φλωρινης Αυγουστινος) 2. Παρερμηνεια του «Μην Κρινετε» – Αγαπη χωρις Αληθεια απατη (Κωφιδης Ευαγγελος)

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 27th, 2025 | filed Filed under: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ἁγια διαφωνια

υπ. π. ΑΣᾶς ἐρωτῶ, ἀδελφοί μου· διαφωνήσατε ποτὲ γιὰ μεγάλα ζητήματα; Ὑπάρχει διαφωνία στὸ σχολεῖο, στὸ στρατό, καὶ στὴν ἐκκλησία. Μάλιστα· θὰ ὑπακούῃς μὲ τυφλὴ ὑπακοὴ στὸν ἐπίσκοπό σου –«Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν» (Ἑβρ. 13,17)–, ἐὰν κ᾿ ἐκεῖνος ὑπακούῃ στὸ Χριστό, ἐὰν ἔχῃ τὸ Εὐαγγέλιο στὸ κεφάλι του. Ἀλλ᾿ ἐὰν τὸ βάλῃ κάτω ἀπ᾽ τὰ πόδια, τότε ἄλτ! Δὲν θὰ ἐπιτρέψῃς ποτέ νὰ κάνῃ τὸ Εὐαγγέλιο καὶ τὸ Πηδάλιο πατητήρια.
Χριστιανέ μου, εἶσαι ζωντανὸ ψάρι ἢ ψόφιο; Ἐὰν εἶσαι ζωντανός, τότε κόν­τρα στὸ ῥεῦμα. «Ἀντίστητε τῷ διαβόλῳ, καὶ φεύξεται ἀφ᾿ ὑμῶν» (Ἰακ. 4,7). Ἐμπρός, σῦρε τὸ ξίφος σου γιὰ πόλεμο! Ἀγωνίσου ἐναντίον τοῦ κακοῦ. Παρουσίασε ἔργα πίστεως· καὶ τὸ μεγαλύτερο ἔργο εἶνε ἡ ὁμολογία τῆς ὀρθοδόξου πίστεως.

(ἀπόσπ. ὁμιλίας τοῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπῶν & Εορδαίας Αὐγουστίνου
στὴν αἴθουσα τοῦ συλλόγου «Ἰωάννης ὁ Βαπτιστὴς» Ἀθηνῶν στὶς 25-5-1952)

4219881-300x40

«Μην Κρινετε» – Αγαπη χωρις Αληθεια

Στη σημερινή εποχή, πολλοί ιερείς και κήρυκες τονίζουν δυναμικά τη φράση «μην κρίνετε, αγαπάτε» (Ματθ. 7:1, Ιωάν. 13:34), συχνά ερμηνεύοντάς την ως απόλυτη αποφυγή κάθε κριτικής ή πειθαρχίας εντός της εκκλησίας. Αυτή η τάση, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μια ψευδαίσθηση αγάπης που παραβιάζει τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου στην (Α’ Τιμοθέου 5:20-21.: τοὺς ἁμαρτάνοντας ἐνώπιον πάντων ἔλεγχε, ἵνα καὶ οἱ λοιποὶ φόβον ἔχωσι. διαμαρτύρομαι ἐνώπιον τοῦ Θεοῦ καὶ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν ἐκλεκτῶν ἀγγέλων, ἵνα ταῦτα φυλάξῃς, χωρὶς προκρίματος μηδὲν ποιῶν κατὰ πρόσκλισιν). Πώς, λοιπόν, συνάδει η σύγχρονη έμφαση στη μη-κρίση με τη θεϊκή εντολή για δημόσια έλεγχο και αμεροληψία;

Η Παρερμηνεία του «Μην Κρίνετε»

Ο Ιησούς στο κατα Ματθαίον 7:1 προειδοποιεί: «Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε». Ωστόσο, αυτή η εντολή δεν απαγορεύει κάθε μορφή κρίσης, αλλά καταδικάζει την υποκριτική ή αχαλίνωτη κριτική που αγνοεί την αυτοκριτική (Ματθ. 7:3-5). Στην πραγματικότητα, ο ίδιος Χριστός διέταξε: «προσέχετε ἑαυτοῖς. ἐὰν δὲ ἁμάρτῃ εἰς σὲ ὁ ἀδελφός σου, ἐπιτίμησον αὐτῷ· καὶ ἐὰν μετανοήσῃ, ἄφες αὐτῷ·» (Λουκ. 17:3). Η αγάπη, επομένως, δεν αναιρεί την αλήθεια, αλλά την εκφράζει με ταπεινοφροσύνη ( ἀληθεύοντες δὲ ἐν ἀγάπῃ αὐξήσωμεν εἰς αὐτὸν τὰ πάντα, ὅς ἐστιν ἡ κεφαλή, ὁ Χριστός Εφεσ. 4:15). Read more »

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 27th, 2025 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ [:Ματθ.25,31-46]

             Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

       ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ

            Υπομνηματισμός στο εδάφιο Ματθ.25,31         

     Παντοκρατ«ταν δ λθ υἱὸς το νθρώπου ν τ δόξ ατο κα πάντες ο γιοι γγελοι μετ᾿ ατο, τότε καθίσει π θρόνου δόξης ατο(ταν λοιπόν έλθει ο Υιός του ανθρώπου με τη δόξα Του και μαζί Του όλοι οι άγιοι άγγελοι, τότε θα καθίσει σε θρόνο ένδοξο και λαμπρό)» [Ματθ.25,31].

     Πώς όμως θα έρθει, πώς θα εμφανιστεί; Όπως δήλωσε ο ίδιος αλλού, λέγοντας: «Κατότε ψονται τν υἱὸν το νθρώπου ρχόμενον π τν νεφελν το ορανο μετ δυνάμεως κα δόξης πολλς(:Και θα δουν τον υιό του ανθρώπου να έρχεται καθισμένος στα σύννεφα του ουρανού με δύναμη και συνοδεία αγγέλων και με δόξα πολλή)»[Ματθ.24,30]. Θα έρθει δηλαδή, όχι πια με ταπεινή όψη, ούτε με τη μικροπρέπεια τη δική μας, αλλά με δόξα και δύναμη θεϊκή. Θα ακούσεις και στα δύο ουσιαστικά το επίθετο «πολλή»· διότι με δύναμη πολλή και με δόξα πολλή θα κάνει τη δεύτερη θεϊκή παρουσία Του, γιατί την προηγούμενη την έκανε με αδύναμη και περιφρονημένη όψη, όση δηλαδή ήταν σε θέση να δουν οι πολλοί. Γιατί όμως επάνω σε σύννεφο; Επειδή έτσι εμφανίζεται πάντοτε ο Θεός: «Νέφη κα γνόφος κύκλ ατο(:Απρόσιτη και ακατάληπτη είναι η τελειότητά Του, σαν μια νεφέλη και γνόφος να απλώνεται γύρω Του)»[Ψαλμ.96,2] και «δο Κύριος κάθηται π νεφέλης κούφης(:Ιδού,ο Κύριος κάθεται επάνω σε ελαφριά ταχυκίνητη νεφέλη)»[Ησ.19,1]. Read more »

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 26th, 2025 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ [:Ματθ. 25,31-46]

    Ο ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

Ανατολη εξ υψουςΑγαπητοί μου αδελφοί, ακούστε για τη δεύτερη και φοβερή παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Έφερα στο νου μου την ώρα εκείνη και, καθώς αναλογίστηκα όσα πρόκειται τότε να συμβούν, κατατρόμαξα. Ποιος μπορεί να τα διηγηθεί; Ποια γλώσσα μπορεί να τα περιγράψει; Ποια αυτιά μπορούν να τα ακούσουν;
Τότε ο Βασιλιάς της οικουμένης θα σηκωθεί από τον θρόνο της δόξας Του και θα έρθει για να κρίνει όλους τους κατοίκους της γης, αμείβοντας με αιώνια μακαριότητα τους άξιους και τιμωρώντας με αιώνια κόλαση τους αμαρτωλούς! Όταν τα φέρνω αυτά στο νου μου, τρόμος με κυριεύει. Παραλύω ολόκληρος. Τα μάτια μου δακρύζουν. Η φωνή μου κόβεται. Τα χείλη μου παγώνουν. Η γλώσσα μου τρέμει. Οι λογισμοί μου σταματούν. Αν και ο φόβος με πιέζει να σωπάσω, αναγκάζομαι να μιλήσω για χάρη της δικής σας ωφέλειας.
Θα συμβούν τόσο μεγάλα και τρομακτικά γεγονότα, που ούτε έγιναν από την κτίση του κόσμου, ούτε θα γίνουν σ’ όλες τις γενιές. Read more »

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 26th, 2025 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

  Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

    ΑΝΑΣΤΑΣΗ Ρίζα κάθε καλού έργου είναι η ελπίδα της αναστάσεως. Η προσδοκία της ανταποδόσεως παρακινεί την ψυχή στην αγαθοεργία. Ο εργάτης που ελπίζει στον μισθό των κόπων του, είναι πρόθυμος να υπομείνει κάθε δυσκολία, ενώ όσοι κοπιάζουν χωρίς την ελπίδα της αμοιβής, γρήγορα εγκαταλείπουν το έργο τους. Ο στρατιώτης που προσδοκά να βραβευθεί, είναι ετοιμοπόλεμος. Κανείς όμως δεν προθυμοποιείται να διακινδυνεύσει για χάρη ασύνετου βασιλιά, που δεν επιβραβεύει τα κατορθώματα των στρατιωτών του.

     Με παρόμοιο τρόπο και κάθε ψυχή, όταν πιστεύει στην ανάσταση και στη μέλλουσα ανταπόδοση, φροντίζει για τον εαυτό της. Ενώ όταν δεν πιστεύει στην ανάσταση και στη μέλλουσα κρίση, παραδίνεται στην αμαρτία και στην καταστροφή. Όποιος πιστεύει ότι το σώμα του θα αναστηθεί, δεν το μολύνει με ασέλγειες. Ενώ οποίος δεν πιστεύει στην ανάσταση, παραδίνεται στην αμαρτία και κακομεταχειρίζεται σαν ξένο το σώμα του. Είναι λοιπόν πολύ σπουδαίο παράγγελμα και τρισμέγιστη διδασκαλία και δόγμα της Αγίας Εκκλησίας μας, η πίστη στην ανάσταση των νεκρών. Είναι βασική διδασκαλία της Ορθοδοξίας μας. Read more »

Κακο ενας λυκος να υποδυεται το προβατο· μα το χειροτερο ειναι, οταν ενας ποιμενας των προ­βατων γινεται λυκος! (Του Μητροπολιτου Φλωρινης π. Αὐγουστινου Καντιωτου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 25th, 2025 | filed Filed under: ΚΑΚΟΙ ΠΟΙΜΕΝΕΣ

Κακο ενας λυκος να υποδυεται το προβατο·
μα το χειροτερο ειναι,
οταν ενας ποιμενας των προ­βατων γινεται λυκος!

ΤοΨΗΦΟ-ΚΛΗΡ-ιστ.ῦ Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αὐγουστίνου Καντιώτου

«…Κακὸ ἕνας λύκος νὰ ὑποδύεται τὸ πρόβατο· μὰ τὸ χειρότερο εἶνε, ὅταν ἕνας ποιμένας τῶν προ­βάτων γίνεται λύκος! Τέτοιοι λύκοι εἶ­νε οἱ ποιμένες ἐ­κεῖνοι ποὺ ὄχι «διὰ τῆς θύρας» (Ἰω. 10,1-2) ἀλ­λὰ μὲ ποικίλα ἄτιμα μέσα κατώρθωσαν νὰ καταλάβουν ἀξιώματα στὴν ἐκκλησία καὶ τὴν πο­λιτεία. Κάνεις τὸ λύκο βοσκὸ καὶ περιμένεις προ­κοπή;
Βοσκοὶ λύκοι! αὐτοὶ κατὰ τὸν ἀπόστο­λο Παῦλο εἶνε οἱ φοβερώτεροι ἐχθροὶ τῆς Ἐκ­κλη­σίας, δὲν «φείδονται τοῦ ποιμνίου» (Πράξ. 20,29). Ὁ Δαυῒδ τοὺς ζωγραφίζει (βλ. Ψαλμ. 9,26-33) καὶ πα­ρακα­λεῖ τὸ Θεὸ νὰ προστατεύῃ τοὺς φτωχοὺς ἀπ᾽ αὐ­τούς· «Ἀνάστηθι, Κύριε ὁ Θεός, …μὴ ἐπι­λάθῃ τῶν πενή­των» (ἔ.ἀ. 9,33). Ἡ ἀθεόφοβη ἀριστο­κρατία εἶνε ὁ μεγάλος κίνδυνος μιᾶς χώρας, γιὰ τὴν ὁ­ποία ὁ προφήτης θὰ ἔλεγε· «Οἱ ἄρ­χον­­­τες αὐ­τῆς ἐν μέ­σῳ αὐτῆς ὡς λύκοι ἁρπάζον­τες ἁρπά­γματα τοῦ ἐκ­χέαι αἷμα, ὅπως πλε­ονεξίᾳ πλεονεκτῶσι» (Ἰεζ. 22,27).
Ὅλες αὐτὲς τὶς ἀδικίες, τὶς δημόσιες προσ­­βολὲς τοῦ ἠθικοῦ νόμου, πρέπει νὰ τὶς καυτη­ριάζουν οἱ κήρυκες τοῦ Θεοῦ. Ἔχουν χρέος νὰ ἐ­λέγχουν τοὺς δρᾶστες τοῦ κακοῦ σύμφω­να μὲ τὴν ἐντολὴ τοῦ ἀποστόλου Παύλου στὸν Τιμόθεο· «Τοὺς ἁμαρτάνοντας ἐνώπιον πάν­των ἔλεγχε, ἵνα καὶ οἱ λοιποὶ φόβον ἔχωσι» (Α΄ Τιμ. 5,20). Ἀκοῦτε; δὲν λέει «τὴν ἁμαρτίαν», λέει «τοὺς ἁμαρτάνοντας», αὐτοὺς ποὺ ἁρπάζουν τὰ πρόβατα».

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ [Ερμηνεια Β (Πετρου 3, 14-18), του ἀρχιμ. Επιφανιου Χατζηγιαγκου]

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 25th, 2025 | filed Filed under: π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου

 ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

(Β Πέτρου 3, 14-18)

Συνεχίζουμε σήμερα (16 μαθ.) καὶ ὁλοκληρώνουμε μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Θεοῦ
τὴν ἑρμηνεία τῆς Β΄ Καθολικῆς Ἐπιστολῆς τοῦ ἀπ. Πέτρου.

Ερμηνεια ἀπό  π. Επιφάνιο Χατζηγιαγκο

π. ΕπιφανιοςΣτὴν περασμένη μας ὁμιλία, ὅπως θὰ θυμᾶστε, μιλήσαμε γιὰ τὴν καινὴ κτίση· τὸν καινούργιο οὐρανὸ καὶ τὴν καινούργια γῆ ποὺ θὰ γίνουν μετὰ τὴ συντέλεια καὶ τὴν καταστροφὴ τοῦ παρόντος κόσμου. Συνεχίζουμε στὸν στίχο 14.

14. «Διό, ἀγαπητοί, ταῦτα προσδοκῶντες σπουδάσατε ἄσπιλοι καὶ ἀμώμητοι αὐτῷ εὑρεθῆναι ἐν εἰρήνῃ»,
Γι’ αὐτό, ἀγαπητοί, περιμένοντας μὲ πόθο αὐτά, φροντίστε νὰ βρεθεῖτε ἄσπιλοι καὶ ἀμώμητοι ἀπέναντί του μὲ εἰρήνη.
Σὰν νὰ λέει ὁ ἀπόστολος. Ἀφοῦ, ἀγαπητοί μου, περιμένουμε μὲ πόθο ἀλλὰ καὶ μὲ φόβο τὴν τρομερὴ αὐτὴ καταστροφὴ τοῦ σύμπαντος, καὶ τὴν ἐν συνεχείᾳ θαυμαστὴ ἀνακαίνισή του, ποὺ θὰ συμβοῦν κατὰ τὴ Δευτέρα Παρουσία τοῦ Κυρίου, προσπαθῆστε νὰ βρεθεῖτε ἐν εἰρήνῃ ἀπέναντί του. Νὰ ἔχετε εἰρηνικὴ τὴ συνείδησή σας ἀπὸ κάθε ἐνοχή. Κι αὐτὸ θὰ ἐπιτευχθεῖ ἂν διατηρηθεῖτε ἄσπιλοι· ἀπαλλαγμένοι καὶ καθαροὶ ἀπὸ ἠθικοὺς μολυσμοὺς καὶ ἁμαρτίες. Ἀλλὰ καὶ ἀμώμητοι· ἀπαλλαγμένοι ἀπὸ κάθε μῶμο καὶ κατηγορία· ἄμεμπτοι καὶ ἄψογοι. Ἐν ἀντιθέσει πρὸς τοὺς αἱρετικοὺς νικολαΐτες, τοὺς ὁποίους χαρακτήρισε σπίλους καὶ μώμους (2,13), οἱ Χριστιανοὶ πρέπει νὰ εἶναι ἄσπιλοι καὶ ἀμώμητοι. Νὰ ζοῦν ἐν μετανοίᾳ καὶ νὰ διατηροῦν καθαροὺς τοὺς ἑαυτούς τους ἀπὸ παντὸς μολυσμοῦ σαρκὸς καὶ πνεύματος (Β΄ Κορ. 7,1). Μόνο ἔτσι θὰ σταθοῦν ἐν εἰρήνῃ μπροστὰ στὸ φοβερὸ βῆμα τοῦ Χριστοῦ καὶ θὰ διαφύγουν ὅλα τὰ κακὰ ποὺ θὰ συμβοῦν. Read more »

Η ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΗ (Ερμηνεια Β´. Πετρου (3,11-13), αρχιμ. Επιφανιου Χατζηγιαγκου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 24th, 2025 | filed Filed under: π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου

 Η ΚΑΙΝΗ ΚΤΙΣΗ

Του ἀρχιμ. Επιφανίου Χατζηγιάγκου

+Αιωνιοτης ιντ(Στὴν προηγούμενή μας ὁμιλία ἑρμηνεύσαμε τὸν στίχο 10 τοῦ 3ου κεφαλαίου τῆς Β΄ Καθολικῆς Ἐπιστολῆς τοῦ ἀπ. Πέτρου. Ὅπως εἴδαμε στὸν στίχο αὐτὸ ὁ ἀπόστολος περιγράφει μὲ λίγες λέξεις τὴν συντέλεια τοῦ κόσμου. Εἶπε ὅτι ἡ ἡμέρα τοῦ Κυρίου, ἡ Δευτέρα Παρουσία του, θὰ ἔλθει ξαφνικὰ καὶ ἀπροειδοποίητα σὰν κλέφτης τὴ νύχτα. Κατὰ τὴν ἡμέρα αὐτὴ οἱ οὐρανοὶ θὰ ἐξαφανιστοῦν μὲ τρομερὸ πάταγο, καὶ τὰ στοιχεῖα τῆς φύσεως θὰ καοῦν καὶ θὰ διαλυθοῦν, καὶ ἡ γῆ καὶ τὰ ἔργα σ’ αὐτὴν θὰ κατακαοῦν. Μ’ ἄλλα λόγια τὸ ὑλικὸ σύμπαν, τόσο ὁ οὐρανὸς μὲ τὸν ἥλιο, τὴ σελήνη καὶ τὰ ἄστρα, ὅσο καὶ οἱ γῆ μὲ ὅλα τὰ εἴδη ποὺ φιλοξενεῖ θὰ διαλυθοῦν καὶ θὰ καταστραφοῦν μὲ τὴ φωτιὰ ποὺ φυλάσσεται γιὰ τὸν σκοπὸ αὐτό. Ἀναφέραμε ἐπίσης καὶ ἄλλες σχετικὲς προφητεῖες γιὰ τὴ συντέλεια τοῦ κόσμου ἀπὸ τὴν Παλαιὰ καὶ τὴν Καινὴ Διαθήκη. Ἀκούσαμε τέλος καὶ τὶς συγκλονιστικὲς περιγραφὲς τοῦ ἁγ. Νικοδήμου τοῦ Ἀγιορείτου καὶ ἄλλων πατέρων τῆς Ἐκκλησίας γιὰ τὴ φοβερὴ ἐκείνη ἡμέρα.
Μετὰ ἀπ’ αὐτὴ τὴν περιγραφή, ὁ ἀπόστολος ἀπευθύνεται στοὺς Χριστιανούς, πρὸς τοὺς ὁποίους γράφει τὴν ἐπιστολή του, ἀλλὰ καὶ πρὸς τοὺς πιστοὺς ὅλων τῶν αἰώνων καὶ τοὺς καλεῖ νὰ ζοῦν ζωὴ ἐνάρετη καὶ εὐσεβῆ, ὥστε νὰ μπορέσουν νὰ ξεφύγουν ὅλα τὰ τρομερὰ ἐκεῖνα γεγονότα καὶ μὲ χαρὰ νὰ ὑποδεχτοῦν τὸν Χριστὸ ὡς λυτρωτὴ καὶ σωτήρα τους. Read more »

Κυριακη των Ἀποκρεω – Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ [ του Αρχιμ. Επιφανιου Χατζηγιαγκου, Ερμην. Β Πετρου 3, 10]

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 24th, 2025 | filed Filed under: π. Επιφάνιος Χατζηγιάγκου

 Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ἐρμηνεία τῆς Β΄ Καθολικῆς Ἐπιστολῆς τοῦ ἀπ. Πέτρου (3,10)

Του π. Ἐπιφανίου Χατζηγιαγκου

Στὴν περασμένη μας ὁμιλία μελετήσαμε τοὺς στίχους 5 ἕως 9 τοῦ 3ου κεφαλαίου τῆς Β΄ Καθολικῆς Ἐπιστολῆς τοῦ ἀπ. Πέτρου. Στὴν περικοπὴ αὐτὴ συνεχίζει τὴν ἀναίρεση τῶν κακοδοξιῶν τῶν ἐμπαικτῶν τῆς ἐποχῆς του καὶ ὅλων τῶν αἰώνων, ποὺ χλευάζουν τὴ διδασκαλία τῶν προφητῶν, τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν ἀποστόλων σχετικὰ μὲ τὴ Δευτέρα Παρουσία τοῦ Κυρίου. Λέει συγκεκριμμένα:
«Λησμονοῦν ὅμως θεληματικὰ αὐτό, ὅτι οἱ οὐρανοὶ ὑπῆρχαν ἀπὸ παλαιὰ (ἀπὸ τὴν ἀρχὴ τῆς δημιουργίας), ὅπως καὶ ἡ γῆ διαμορφωμένη μέσα ἀπὸ τὸ νερὸ καὶ στηρίχτηκε πάνω στὸ νερό, μὲ τὸν παντοδύναμο λόγο τοῦ Θεοῦ, διὰ τῶν ὁποίων ὁ τότε κόσμος κατακλύστηκε ἀπὸ νερὸ καὶ καταστράφηκε. Οἱ δὲ σημερινοὶ οὐρανοὶ καὶ ἡ γῆ μὲ τὸν λόγο του διατηροῦνται φυλασσόμενοι, γιὰ νὰ παραδοθοῦν στὸ πῦρ κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς κρίσεως καὶ τῆς καταστροφῆς τῶν ἀσεβῶν ἀνθρώπων. Ἕνα πράγμα νὰ μὴ λησμονεῖτε, ἀγαπητοί· ὅτι μιὰ μέρα γιὰ τὸν Κύριο εἶναι σὰν χίλια χρόνια, καὶ χίλια χρόνια σὰν μιὰ μέρα. Δὲν βραδύνει (νὰ ἔλθει) ὁ Κύριος, ὁ ὁποῖος ἔδωσε τὴν ὑπόσχεση, ὅπως μερικοὶ νομίζουν ὅτι πρόκειται γιὰ βραδύτητα. Ἀλλὰ μακροθυμεῖ ἀπέναντί μας, ἐπειδὴ δὲν θέλει νὰ χαθοῦν μερικοί, ἀλλὰ νὰ ἔλθουν ὅλοι σὲ μετάνοια». Read more »

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ [:Ματθ. 25,31-46] Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 24th, 2025 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ [:Ματθ. 25,31-46]

  Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΡΙΣ
Η

   «Όταν λοιπόν έλθει ο Υιός του ανθρώπου με όλη τη δόξα του Πατρός Του και όλοι οι άγγελοι  μαζί Του, τότε θα καθίσει στον θρόνο της δόξας Του και θα χωρίσει τα πρόβατα από τα ερίφια και τους μεν πρώτους θα τους επιδοκιμάσει, διότι όταν πεινούσε τον έθρεψαν, όταν διψούσε τον πότισαν, όταν ήταν ξένος τον περιμάζεψαν, όταν ήταν γυμνός τον έντυσαν, όταν ήταν ασθενής τον επισκέφτηκαν και όταν βρισκόταν στη φυλακή πήγαν και τον είδαν, και θα δώσει τη βασιλεία Του σε αυτούς. Τους άλλους δε οι οποίοι έκαναν τα αντίθετα, θα τους αποδοκιμάσει και θα τους στείλει στο αιώνιο πυρ, που είναι ετοιμασμένο για τον διάβολο και τους αγγέλους του».

    Την περικοπή αυτή τη γλυκύτατη, στην οποία δεν παραλείπουμε διαρκώς να επανερχόμαστε, και με την οποία, ως τελευταία, πολύ ορθώς ολοκληρώνεται ο λόγος, ας την ακούσουμε τώρα με κάθε προσοχή και κατάνυξη μεγάλη· διότι σ’ αυτήν γίνεται πολύς λόγος για τη φιλανθρωπία και την ελεημοσύνη. Για το θέμα αυτό και προηγουμένως μίλησε γι’ αυτή με διάφορους τρόπους, ενώ εδώ ομιλεί σαφέστερα και εμφαντικότερα, καθώς δεν παρουσιάζει εδώ δύο ή τρία ή πέντε πρόσωπα, αλλά ολόκληρη την οικουμένη.   Read more »

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» (Ομιλια του πατρος Φιλοθεου Ζερβακου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 23rd, 2025 | filed Filed under: π. Φιλίθεος Ζερβακος

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»

——

——

Συνεχεια
——–

——-

«ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΩ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ»

Ομιλία του αγίου Γέροντος π ΦΙΛΟΘΕΟΥ ΖΕΡΒΑΚΟΥ

«…Θέλω σαν πνευματικός πατέρας να σας κάνω ευτυχής. Να σας πω τον τρόπο και να σας δείξω τον δρόμο για να αποκτήσετε την πραγματική ευτυχία. Ο τρόπος και το μέσον για να γίνετε και εσείς και εγώ ευτυχείς δεν είναι άλλος από το να…» Read more »

MNHMH AΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ «Εγκωμια και προτροπες» (Ομιλια μακαριστου γεροντος Αθανασιου Μυτιληναιου)

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 23rd, 2025 | filed Filed under: π. Αθαν. Μυτιληναίου

MNHMH AΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου, με θέμα:

«Εγκωμια και προτροπες»

[εκφωνήθηκε στις 23-2-2002], Β΄ έκδοσις

 π. ΅Αθαν    Σήμερα, αγαπητοί μου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμην του αποστολικού Πατρός και ιερομάρτυρος αγίου Πολυκάρπου. Ο άγιος Πολύκαρπος εγεννήθη κατά το τρίτον τέταρτον του 1ου αιώνος στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Την ελληνική Σμύρνη· γι΄αυτό και το όνομα είναι ελληνικόν: Σμύρνη. Εχειροτονήθη επίσκοπος Σμύρνης υπό του ευαγγελιστού Ιωάννου.

    Αγωνίστηκε δε πάρα πολύ εναντίον των αιρέσεων και μάλιστα κατά των Γνωστικών. Οι Γνωστικοί ήσαν εκείνοι οι οποίοι ήθελαν να ενώσουν όλες τις θρησκείες. Δηλαδή, ένας συγκρητισμός. Πανομοιοτύπως πανομοιότυπα ό,τι έχουμε σήμερα. Σήμερα επικρατεί ο Γνωστικισμός. Σημειώσατε- εάν το θέλετε να το ξέρετε και αυτό- ότι το κυριότερο σύμβολο των Μασόνων είναι το λατινικό G. Και δεν είναι παρά το πρώτο γράμμα της ελληνικής λέξεως «Γνώσις». Της ελληνικής λέξεως «Γνώσις». Προσέξατέ το. Δηλαδή ο Μασωνισμός είναι στηριγμένος επάνω στον Γνωστικισμόν· που σήμερα χρησιμοποιούμε βέβαια τη λέξη Γνωστικισμός, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο Συγκρητισμός, γιατί χρησιμοποιούμε και αυτή τη λέξη- το «κρη» με ήτα, Συγ-κρη-τισμός· όχι από το συγ-κρίνω, αλλά από το συγ-Κρήτες, είναι μια ιστορία ολόκληρη αυτό, οπότε είναι η ένωσις όλων των θρησκειών. Πιστεύω, στην εφημερίδα δεν διαβάζετε ούτε πολλά πράγματα, να δείτε πραγματικά τι είναι ο Γνωστικισμός. Read more »

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (Ματθ.25,31-46) – ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ Στο ευαγγελιο της Δευτερας Παρουσιας του Χριστου και περι ευσπλαχνιας & περι ευποιιας

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 23rd, 2025 | filed Filed under: ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ

Κατά Ματθαίον, κεφ. ΚΕ΄, εδάφια 31-46

++31Ὃταν δὲ ἔλθῃ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐν τῇ δόξῃ αὐτοῦ καὶ πάντες οἱ ἅγιοι ἄγγελοι μετ᾿ αὐτοῦ, τότε καθίσει ἐπὶ θρόνου δόξης αὐτοῦ, 32 καὶ συναχθήσεται ἔμπροσθεν αὐτοῦ πάντα τὰ ἔθνη, καὶ ἀφοριεῖ αὐτοὺς ἀπ᾿ ἀλλήλων ὥσπερ ὁ ποιμὴν ἀφορίζει τὰ πρόβατα ἀπὸ τῶν ἐρίφων,33 καὶ στήσει τὰ μὲν πρόβατα ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ, τὰ δὲ ἐρίφια ἐξ εὐωνύμων. 34Τότε ἐρεῖ ὁ βασιλεὺς τοῖς ἐκ δεξιῶν αὐτοῦ· δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ πατρός μου, κληρονομήσατε τὴν ἡτοιμασμένην ὑμῖν βασιλείαν ἀπὸ καταβολῆς κόσμου. 35 Ἐπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με,36 γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. 37Τότε ἀποκριθήσονται αὐτῷ οἱ δίκαιοι λέγοντες· κύριε, πότε σε εἴδομεν πεινῶντα καὶ ἐθρέψαμεν, ἢ διψῶντα καὶ ἐποτίσαμεν; 38 Πότε δέ σε εἴδομεν ξένον καὶ συνηγάγομεν, ἢ γυμνὸν καὶ περιεβάλομεν; 39 Πότε δέ σε εἴδομεν ἀσθενῆ ἢ ἐν φυλακῇ, καὶ ἤλθομεν πρός σε; 40 Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ βασιλεὺς ἐρεῖ αὐτοῖς· ἀμὴν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε. Read more »

Ἡ δευτερα παρουσια [(Ομιλια (†) ἐπισκοπου Αυγουστινου Ν. Καντιωτου]

author Posted by: Επίσκοπος on date Φεβ 22nd, 2025 | filed Filed under: ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Περίοδος Δ΄ – Ἔτος ΚΑ΄
Φλώρινα – ἀριθμ. φύλλου 1042(3)
Κυριακὴ τῆς Ἀπόκρεω -23 Φεβρουαρίου 2025 (2004, 2020)
Συντάκτης (†) ἐπίσκοπος Αὐγουστῖνος Ν. Καντιώτης

Ἡ δευτερα παρουσια

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣυναχθησΣήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε ἡ Κυριακὴ τῆς Ἀπόκρεω. Ἂν πιστεύαμε, σήμερα θὰ εἴχαμε πόνο στὴν καρδιὰ καὶ δάκρυα στὰ μάτια. Ἂν πιστεύαμε, θὰ κρατούσαμε στὸ χέρι κομ­ποσχοίνι σὰν ἐκεῖνο ποὺ κρατοῦσε ὁ ἅγιος Ἀντώνιος στὴν ἔρημο, θὰ ἤμασταν πεσμένοι στὰ γόνατα καὶ θὰ παρακαλούσαμε τὴν ὑ­περ­αγία Θεοτόκο καὶ ὅλους τοὺς ἁγίους νὰ μᾶς σώσουν. Γιατί; Γιατὶ ἡ σημερινὴ Κυριακὴ διαφέρει ἀπ᾿ ὅλες τὶς ἄλλες. Πενην­ταδύο (52) Κυριακὲς ἔχει ὁ χρόνος καὶ κάθε Κυριακὴ ἔ­χει τὸ εὐαγγέλιό της. Ἀλλὰ τὸ σημερινὸ εὐ­αγ­γέλιο εἶνε τὸ φοβε­­ρώτερο ἀπ᾿ ὅ­λα. Ὅταν τ᾿ ἀκοῦς νομίζεις ὅτι ἀστράφτει καὶ βροντάει ὁ οὐρανός, θαρρεῖς πὼς πέφτουν ἀστροπελέκια στὰ κεφάλια τῶν ἀμετανοήτων, νομίζεις ὅτι σείεται ἡ γῆ καὶ τὸ σύμπαν. Ἐὰν αὐτὰ ποὺ γράφει τὸ Εὐαγγέλιο τὰ πιστεύαμε, τὰ πράγματα θὰ ἦταν πολὺ διαφορετικά. Τί μᾶς λέει τὸ εὐαγγέλιο; Read more »