Αυγουστίνος Καντιώτης



Όλα τα λεει το Ευαγγελιο αλλα οι παπαδες έχουμε …! ΦΟΒΕΡΟΣ!!! (Ομιλια μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου Ν. Καντιωτου)

———-

————-

Ο επίσκοπος Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας μακαριστός πατήρ Αυγουστίνος Καντιώτης, σε ομιλία του, τω 1963 στην εκκλησία των Αθηνών την επ’ ονόματι του αγίου Νεκταρίου, Άνω Ιλισίων ονομασθείσα, τότε ότε ήτο άρχιμανδρίτης και ιεροκήρυξ της ιεράς Αρχιεπισκοπής Άθηνών, άναπτύσει από άμβωνος θέματα ιερού κηρύγματος βάσει Εύαγγελίου, περί ένίων έργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που δικαιούται να άπολαμβάνη κάθε άνθρωπος.
Ο ιεροκήρυξ πατήρ Αυγουστίνος συνεχίζει έπεκτεινόμενος στις αντίστοιχες υποχρεώσεις, Κράτους και εργοδοτών που απολαμβάνουν της εργασίας των υπαλλήλων των, στρεφόμενος και κατά της ποικίλης έκμεταλλεύσεως ανθρώπου άπό άνθρωπο, κατά της πλεονεξίας άλλά και κατά της σπατάλης.
Άναφέρει ότι η κοινωνική δικαιοσύνη είναι διδασκαλία του Εύαγγελίου, και ζητά απλότητα, λιτότητα, ευχόμενος κάποτε να γίνουν κατανοητά τα κείμενα των ακολουθιών.
Εξακολουθεί την λαμπράν ομιλίαν του, αναφερόμενος πως, υπάρχουν περιπτώσεις έντός της οικογενειακής και εκκλησιαστικής ζωής που γονείς, κληρικοί και ιεραποστολικά πρόσωπα ως εκ της ίδιότητός των, της θέσεώς των, του λειτουργήματός των δεν λαμβάνουν η διανέμουν εθελοντικά στον λαό της Εκκλησίας η απαρνούνται αυτεξουσίως των υλικών αμοιβών για την προσφορά των προς την Εκκλησία.
Αναφέρεται και στον τιμώμενον την 18-8-1963 άγιον Δημήτριον τον εκ Σαμαρίνος, νεομάρτυρα, όστις εμαρτύρησε περί τω 1803 η 1805.
Δεν είναι αλάνθαστος ο π. Αυγουστίνος, ούτε άλλος κανείς άνθρωπος καν πατήρ της Εκκλησίας, καν άγιος (άγιοι αποκαλούνται στην Καινή Διαθήκη όλοι οι πιστοί, άγιοι είναι όλοι οι σωζόμενοι Χριστιανοί) είναι αλάνθαστος, ούτε ισχυρίσθηκε ποτέ ο ίδιος ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης πως, είναι αλάθητος.
Επειδή όμως στα ιερά του κηρύγματα, τα ερμηνευτικά των Γραφών, ερμηνεύει το Ευαγγελιο, τας Γραφάς, όπως έπραττε ο ιερός Χρυσόστομος, συνήθως η ερμηνευτική κλείς του π. Αυγουστίνου είναι εξόχως εγκυρη, Ορθόδοξος και σωτηριολογικώς χρήσιμη.
Η ομιλία έφτασε στα χέρια μας από CD που διενεμήθη δωρεάν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεως -προβολής κινηματογραφικής ταινίας ΄αφιερωμένης στον πολυτάραχο βίο και στην ιερά μνήμη του αγίου έπισκόπου Φλωρίνης πατρός Αυγουστίνου Καντιώτου.

Πηγή: Γιάννης Εμμ Μ
/ @giannisemmmarakis

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.