Αυγουστίνος Καντιώτης



ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ. Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΣΤΙΣ 16.10.1964 ΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟΝ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟ ΤΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ H HMEΡΑ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΘΕΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΘΑΥMA

date Ιούν 23rd, 2016 | filed Filed under: ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΘΑΥΜΑΤΟΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ

Ακοῦστε τὴν ὁμιλία ποὺ ἔκανε ὁ π. Αὐγουστῖνος στὸ ἐκκλησάκι τοῦ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», λίγες ὧρες μετὰ τὸ θαῦμα.

Περισσότερα για τὸ θαῦμα στὸ τέλος, μετὰ τὸ ἀφιέρωμα στὸν ἀείμνηστο Κωνσταντινο Κούρκουλα

———

————

Κωνσταντινος Κ.Κουρκουλας

Ενας Κορυφαιος Προασπιστης της Ορθοδοξιας και των Ελληνορθοδοξων Ηθικοκοινωνικων και Εθνικων Αξιων στην Εκπαιδευσι

Του Καθηγητου Δρος Νικολαου Χ. Χαρακακου
Καθηγητου Θεολογιας- φιλολογου
Διδακτορος Θεολογιας και Φιλοσοφιας

Ο προσφατως εκλιπων Κωνσταντινος Κ. Κουρκουλας, αυτο το γιγαντιαιο Πνευματικο Αναστημα της Ορθοδοξου Θρησκευτικης και Χριστιανικης Εθνικης Αγωγης, εγεννηθη το 1921 στην Πατρα. Ο πατερας του ητο ο Κωνσταντινος Κ. Κουρκουλας. Η μητερα του Ελενη προηρχετο απο το Καλουσι Αχαιας. Καθε καλοκαιρι παρεθεριζε εις την ιδιαιτεραν πατριδα της μητερας του. Θαυμαζε την φυσι και δοξολογουσε τον Θεο για την δημιουργια της: » (…) τοτε που παιδια ανεμελα ξορμουσαμε με χαρες και τραγουδια κατα το ηλιογερμα, μετα το μεροκαματο του δουλευτη, στα φρεσκοθερισμενα χωραφια για το »σταχολοι». Το μαζεμα των σταχυων, που παραπεσαν στο χωραφι (…). Καθως δε εστεκαν εκει μπροστα μας, τα σταχυα αυτα, λυγεροκορμα, μαυρομουστακα, ψωμωμενα και μας κοιταζαν με τοση λεβεντια και τετοια αξιοπρεπεια δεν αντεχες ν απλωσης χερι πανω τους και να τα παραδωσης στη μυλοπετρα. Τα ξεχωριζαμε. Τα καμαρωναμε και τ αποθεταμε στο πηλινο βαζο. Γαρνιρισμενα, ποτε με αγραμπελη, ποτε με βαγια και ποτε- κατα την εποχη- με φλογατους κατηφεδες, εμεναν στολισμα της φτωχης καμαρουλας ολοχρονις. Χωρις να ζητουν τιποτα. Ουδεν καν νερο. Σταχυα μεσ το καταχειμωνο! Προμηνυμα, απαντοχη κι ελπιδα για τις καλες ημερες που προσμεναμε (…) (1).
Σπουδασε Θεολογια στην Θεολογικη Σχολη του Πανεπιστημιου Αθηνων. Απο το 1949 εως το 1950 μετεξεπαιδευθη στην Σχολη Ιεροκηρυκων της Αποστολικης Διακονιας. Επισης μετεξεπαιδευθη στο St. Gallen της Ελβετιας και στο Durham στην Αγγλια. Το 1957 ανηγορευθη Διδακτωρ στην Θεολογικη Σχολη του Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης με την διδακτορικη διατριβη του » Η Θεωρια του Κηρυγματος κατα τους χρονους της Τουρκοκρατιας».
Διακεκριμενη ητο η επιδοσις του και στην Εκκλησιαστικη Δημοσιογραφια. Διετελεσε Διευθυντης του περιοδικου »Αναπλασις». Και σε αλλα, ομως, Χριστιανικα περιοδικα αρθρογραφουσε.
Εθελγε το ορθοδοξο χριστεπωνυμο πληρωμα και ως Ιεροκηρυξ. Ο Καθηγητης Νικολαος Α. Αναστασοπουλος επισημαινει: » (…) διακονησε, κατα τροπον αποδοτικο, τον αμβωνα. Ειναι, αλλωστε, χαρακτηριστικος ο θαυμασμος για την ευφραδεια της ομιλιας του, την θεολογικη σκεψη του, ενω πληθος κοσμου παρακολουθουσε τις ομιλιες του. Επι παραδειγματι, αξιζει να σημειωθει η μεγαλη αποδοχη, απο το εκκλησιαστικο κοινο, της παρουσιας του στην Αγια Σωτηρα, στην Πλακα, οταν κηρυττε απο τον αμβωνα το Θειο λογο και τα ηθικα καθηκοντα του ανθρωπου, μεταξυ των οποιων τον παρακολουθουσε και ο φιλοσοφος και Προεδρος της Δημοκρατιας Κωνσταντινος Τσατσος» (2).
Ωδηγησε πολλα Ελληνοπουλα στον δρομο του Κυριου ημων Ιησου Χριστου, της Ορθοδοξιας και της Εθνικης Ορθοπραξιας, διδασκοντας Θρησκευτικα ως Καθηγητης στο Κολλεγιο Αθηνων. Συγχρονως διδασκε Αναγνωσι Κειμενων στο Ωδειο Αθηνων. Χρηματισε Κυβερνητικος Επιτροπος εις την Ιεραν Συνοδον της Εκκλησιας τη; Ελλαδος. Χαραξε τις κατευθυνσεις της Ελληνορθοδοξου Εθνικης Παιδειας και Αγωγης ως Ανωτατος Εκπαιδευτικος Συμβουλος και Γενικος Διευθυντης του Υπουργειου Εθνικης Παιδειας και Θρησκευματων.
Ως Υπευθυνος της Πραγματικης Ελληνοχριστιανικης Εκπαιδευσεως, που τωρα βαλλεται απο τον αθειστικο εθνομηδενισμο της Αριστερας, παντοτε εξεφραζε τον θαυμασμο του για την Ασκητικη Ορθοπραξια και την ενθερμη προσηλωσι στην Ακριβεια της Ορθοδοξου Πιστεως, του Ελληνοψυχου Εθναποστολου Γεροντος Επισκοπου Αυγουστινου Καντιωτου. Συνηθιζε, εξ αλλου, να λεγη: » ο Αγιος Φλωρινης», ερσι αποκαλουσε τον Γεροντα λογω της προς αυτον υπερδαψιλους εν Χριστω Αγαπης του, » στηριζει την Ορθοδοξον Ελλαδα. Την συγκρατει για να μη πεση στον γκρεμο του παγιδευτικου οικουμμενισμου και του αθειστικου κομμουνισμου».
Εμαχετο ο Χριστιανος Εθναγωνιστης Κωνσταντινος Κουρκουλας για να διατηρηται η Εκπαιδευσις Ελληνοχριστιανικη και Εθναγωγικη. Η Παιδαγωγικη Φιλοσοφια του συνεκροτειτο απο την γονιμη συζευξι Χριστιανισμου και Πνευματοκρατικου Ελληνισμου, που τροφοδοτουσε την Εθνικη Αγωγη με τας Ελληνορθοδοξους Πατριωτικας Αξιας, διοτι οταν η Παραδοσις καθοδηγη την Αγωγη, το αποτελεσμα της Αγωγης, η παροχη Παιδειας, σφυρηλατει χριστιανικους χαρακτηρες και αμολυντες εθνικες συνειδησεις. Εκπαιδευτικος Οδηγος του ητο και το μοναδικως καθοριστικο δια την Ελληνορθοδοξον Εθνικην Αγωγην βιβλιο του Γεροντος Επισκοπου Αυγουστινου Καντιωτου »Το Εκαπιδευτικον Προβλημα της Ελλαδος».
Συγγραφικο εργο του:
1. Υδωρ εκ Πετρας, 1955.
2. Κοχυλια απο την Τιβεριαδα, 1956.
3. Η Θεωρια του Κηρυγματος κατα τους χρονους της Τουρκοκρατιας: Διδακτορικη διατριβη, Θεσσαλονικη 1957.
4. Αι προς εκκλησιαστικην αναγεννησιν προτασεις του Κωνσταντινου Καλλινικου, Αθηναι 1959.
5. Η ανεκδοτος Ομιλητικη του Γερασιμου Βλαχου, Αθηναι 1958.
6. Ο χαρακτηρ και το περιεχομενον του Αποστολικου κηρυγματος, εν Αθηναις 1960.
7. Το λειτουργικον κηρυγμα εν τη Ορθοδοξω Εκκλησια, Αθηναι 1960.
8. Τα ιερατικα αμφια και ο συμβολισμος αυτων εν τη Ορθοδοξω Ελληνικη Εκκλησια, Αθηναι 1960.
9. Η αναπτυξις του θεσμου του Κατηχητικου Σχολειου εν Αγγλια και Αμερικη κατα τον ΙΗ και ΙΘ αιωνα, Αθηναι 1961.
10. Αι περι Θειου Κηρυγματος ιδεαι του Μεγαλου Βασιλειου: Ανατυπον εκ της Επιστημονικης Επετηριδος της Θεολογικης Σχολης του Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, Θεσσαλονικη 1964.
11. Το Κατηχητικον Σχολειον εν τη Εκκλησια της Ελλαδος: Ανατυπον εκ της »Θεολογιας», ΛΕ, Αθηναι 1965.
12. Το κηρυγμα του Θειου Λογου εις τα Επτανησα απο του ΙΣΤ μεχρι του ΙΘ αιωνος, Αθηναι 1968.
13. Σκηνες απο το Παθος.
14. » …Και ιδου ζωμεν…».
15. Πνευματικοι Αντιλαλοι.
16. Αγγελμα της Ημερας.
17. Σταχυα, 2 τομοι.
18. Δεκα δοκιμια Πρακτικης Θεολογιας, 2004.
Αναλογιζομενοι την ανεκτιμητη και πολυεπιπεδη προσφορα του Κωνσταντινου Κουρκουλα διαπιστωνομε ποσο υπευθυνοι οφειλομε να ειμεθα στην Προασπισι της Θρθοδοξιας, των απαραγραπτως συνδεομενων με αυτην Εθνικων Αξιολογικων και Οντολογικων Παραμετρων, των Ελληνορθοδοξων Παιδαγωγικων και Φιλοσοφικων Συνιστωσων της Χριστιανικης και Εθνικης Αγωγης και των Πολιτισμικων Κατευθυνσεων της.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. Κ ω ν. Κ. Κ ο υ ρ κ ο υ λ α, Σταχυα, τομ. Α.
2. Ν ι κ. Α. Α ν α σ τ α σ ο π ο υ λ ο υ, Κωνσταντινος Κ. Κουρκουλας, εφημεριδα » Η Φωνη των Καλουσιωτων», Απριλιος 2016, σελ. 4.

 

862c570e406e

ΤΙ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΩΜΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΩΝ ΩΝ ΑΝΤΑΠΕΔΩΚΕΝ ΗΜΙΝ;

  • Το θαύμα έγινε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Λίγες ώρες μετά το θαύμα, στις 7-10-1964, μίλησε στο ναό του Νοσοκομείο. Ιερεύς του νοσοκομείου ήτο ο π Ηλίας. Θέμα της ομιλίας ήτο· ΤΙ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΩΜΕ ΤΩ ΚΥΡΙΩ ΠΕΡΙ ΠΑΝΤΩΝ ΩΝ ΑΝΤΑΠΕΔΩΚΕΝ ΗΜΙΝ; Η ομιλία διασώθη, ακούστέ την· Το θαύμα θα το θυμούνται ακόμα, όχι μόνο ευλαβείς χριστιανοί, που είναι άνω των 60 ετών, αλλά και κάποιοι σημερινοί επίσκοποι που παρακολουθούσαν τότε τα κηρύγματά του και συμμετείχαν στους αγώνες του.

Ο π. Αυγουστίνος Καντιώτης το 1964 ήτο ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των κακών επισκόπων και των κακών αρχόντων με τους αγώνες του.
Στις αρχές Αυγούστου το 1964 μπήκε επειγόντως στο Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού για μια απλή επέμβαση. Έπαθε μόλυνση κατά την εγχείρηση και έμεινε 65 ημέρες στον Ευαγγελισμό με υψηλό πυρετό, που έφτανε στους 40 βαθμούς κελσίου. Έπαθε σηψαιμία. Στα σημεία που του έκαναν ενέσεις, για να πέσει ο πυρετός, μάζευαν πύον και άνοιγαν μεγάλες ουλές. Τα σημάδια των ουλών, όπως έλεγε, τα έφερε στο σώμα του ως το βαθύ του γήρας. Κάποια μέρα διηγούμενος το θαύμα αυτό του Θεού, που έγινε χάρη στις προσευχές των πιστών, μας έλεγε:
«Οι γιατροί του Ευαγγελισμού έκαναν ότι μπορούσαν, αλλά ο πυρετός δεν έπεφτε. Σήκωσαν τα χέρια τους ψηλά και όρισαν την ημέρα και την ώρα ακόμη του θανάτου μου· μάλιστα κάποιος, -να σας πει ο π. Ιερόθεος ποιός-, (ο θεολόγος Κ. Κούρκουλας), ετοίμασε και τον επικήδειο μου. Ο Διευθυντής της κλινικής κ. Απόστολος Δεληβελιώτης έστειλε στο θάλαμο έναν νεαρό γιατρό, για να βρίσκεται δίπλα μου, τις τελευταίες στιγμές της ζωής μου και να μου κλείσει τα μάτια.
Εγώ, τον έβλεπα και παραξενευόμουν που δεν έφευγε. Άρχισα να του μιλώ για την άλλη ζωή και την αιωνιότητα. Εκείνος με κοίταζε περίεργα, δεν καταλάβαινα το γιατί. Της 12 η ώρα τα μεσάνυχτα, που οι γιατροί όρισαν ως ώρα του θανάτου μου, μ’ έπιασε δυνατό ρίγος. Ο νεαρός γιατρός σηκώθηκε και με κρατούσε. Όταν συνήλθα έβαλε θερμόμετρο και είδε ότι ο πυρετός έπεσε απότομα. Τηλεφώνησε τον διευθυντή του κ. Δεληβελιώτη και εκείνος δεν το πίστευε. Του είπε να ξαναβάλει το θερμόμετρο. Υπήκουσε. Ο πυρετός έπεσε και ο οργανισμός ήταν στην φυσιολογηκή του θερμοκρασία.
Ο διευθυντής δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ήρθε στο νοσοκομείο εκείνη την ώρα τα μεσάνυκτα, για να βάλλει ο ίδιος θερμόμετρο. Τότε φώναξε: Εδώ έχουμε 100% θαύμα!
Βγάλτε του τους ορούς, δεν χρειάζεται καμιά βοήθεια από εμάς.

Ο κ. Απόστολος Δεληβελιώτης ανήγγειλε στον π. Αυγουστίνο την θαυμαστή θεραπεία και του είπε· ότι μετά από 65 μέρες θα έβγαινε το πρωϊ από το Νοσοκομείο υγειής. Ο π. Αυγουστίνος κατά την έξοδό του πήγε στον ναό, για να λειτουργηθεί και να ευχαριστήσει το Θεό. Στο τέλος της θείας λειτουργίας έκανε κήρυγμα στο προσωπικό του νοσοκομείου και στους πιστούς, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ναό.
Την ιστορική αυτή ομιλία ακούτε σ’ αυτό το ηχητικό βίντεο.
Μετά από εκείνο το θαύμα, ο γιατρός κ. Απόστολος Δελβελιώτης με την συνοδεία του, πήγε στο Άγιον Όρος. Κάποιος φωτισμένος μοναχός από τα Καρούλια τους είδε και με αγωνία ρωτούσε να μάθει για την υγεία του φλογερού ιεροκήρυκα π. Αυγουστίνου. Τους διηγήθηκε ένα όραμα που είδε, και είχε σχέση με τον π. Αυγουστίνο. Ακούστέ το, όπως μας το διηγήθηκαν κάποιοι αδελφοί.
Ο π. Αυγουστίνος ήτο νεκρός στο έδαφος και κάποιος άγγελος του έπιασε το χέρι λέγοντας· Σήκω, δεν αφήνουν οι προσευχές των πιστών για να σε πάρω. Ήταν το βράδυ που έπεσε ο πυρετός.
Η θαυμαστή αυτή θεραπεία είναι ένα από τα πολλά θαύματα που υπάρχουν στην ζωή του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου.
Τα γράφουμε αυτά για να δυναμώσουμε την πίστη των χριστιανών και για να μη ξεχαστεί το θαύμα. Δεν μας ενδιαφέρει η αναγνώριση και αγιοποίηση του π. Αυγουστίνου από έναν πατριάρχη αρχιοικουμενιστή και μασόνο ούτε από μια σύνοδο του οικουμενικού Πατριαρχείου μαριονέτα, που συμπορεύεται με τα αιρετικά ανοίγματα του πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αυτοί οι οικουμενισταί, οι προδότες της Ορθοδόξου πίστεως ας το ακούσουν· Δεν ξεμπέρδεψαν ακόμα με τον Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη. Τό είπε ο ίδιος· «Εγώ θα φύγω. Πού θα πάω; “Οπου και αν πάω, αν δώ ότι η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ κινδυνεύει, θα κάνω επανάσταση θα χτυπήσω συναγερμό. Δεν θα αφήσω την Εκκλησία του Χριστού ούτε στους αθέους ούτε στους μασόνους ούτε στους οικουμενιστάς…».

Ο φλογερός εργάτης του Ευαγγελίου έχει αφήσει τέτοιο υλικό στα χέρια των αγωνιζομένων χριστιανών, που και από τα ουράνια θα τους βομβαρδίζει και θα συμπαραστέκεται στους πιστούς που αγωνίζονται.

Όσο για την αγιοποίησή του, χαμογελώντας έλεγε· Ευτυχώς, θυμώνω και φωνάζω και δεν διατρέχω τον κίνδυνο να αγιοποιηθώ.

Σύντομα θα επανέλθουμε για να δημοσιεύσουμε και άλλα θαύματα, που έκανε ο Θεός στον πιστό του δούλο, τον γενναίο μαχητή της Ορθοδόξου πίστεως, τον Μητροπολίτη Φλωρίνης π. Αυγουστίνο Καντιώτη.

862c570e406e

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.