Αυγουστίνος Καντιώτης



Βιντεο απο την τραπεζα «Αγαπης», στη γιορτη του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου 15.6.1994. Διηγησεις, ευχαριστιες, ευχες

Βιντεο απο την τραπεζα «Αγαπης», στη γιορτη του Μητροπολιτου Φλωρινης Αυγουστινου 15.6.1994.
Διηγησεις, ευχαριστιες, ευχες

______

________

Ο ασκητικός Μητροπολίτης τῆς Φλώρινας Aυγουστῖνος, ποτέ δεν παρέθεσε τράπεζα σε κοσμικά κέντρα.
Εκανε τραπέζι, κάθε χρόνο στην γιορτή του, στις 15 Ιουνίου. Έκανε μετά από ομαδικές βαπτίσεις, στους νεοφωτίστους της Φλώρινας, σε Βορειοηπειρώτες, σε Αφρικανούς. Σε επισημα και ανεπίσημα πρόσωπα, δεν έκανε διάκρισεις. Το τραπέζι ήταν σαν ένα είδος πνευματικοῦ συμποσίου. Κοντά στην υλική τροφή έδινε και την πλούσια πνευματική τροφή στους επισκέπτας, που ερχόταν από μακρια. Συνοδεύονταν με ομιλίες, ιστορίες, πνευματικές συμβουλές.
Το τραπέζι συνήθως γίνονταν στην μεγάλη αίθουσα του οικοτροφείου της «ΑΓΑΠΗΣ» στην Φλώρινα ή στις εκκλησιατικές Κατασκήνωσεις. Σε ιερεῖς, σε ομάδες νέων, αλλά και συνεργατών του παραίθεται τράπεζα στην Μητρόπολη ή στο γηροκομειο Φλωρίνης με τους γέροντες.
Κάλεσαν τον π. Αυγουστίνο, επι δικτατορίας, οι αρχές της Φλώρινας, σε επίσημο τραπέζι, με πλούσια αιδέσματα και αγριογούρουνα, για την επίσκεψη του Παττακοῦ στην Φλώρινα. Ο μητροπολίτης π. Αυγουστίνος, που δεν πηγαινε σε τραπέζια, δέχθηκε την πρόσκληση. Ήταν ημέρα νηστείας και γνώριζε ότι θα την καταλύσουν.
Όταν του ζήτησαν να ευλογήση την τράπεζα, απευθυνόμενος στον κ. Παττακό είπε: Δεν μπορώ να ευλογήσω αυτή την τράπεζα, που δεν σέβεται την νηστεία, αν θέλετε ελάτε στην Μητρόπολη, έχουμε φακές. Και ο Παττακός άφησε το επίσημο τραπεζι, που του ετοίμασαν, και έφαγε φακές στη Μητρόπολη. Αυτό δεν μπορουσαν να του το συγχωρεσουν οι άρχοντες.
Διασώθηκε ένα βίντεο, του 1994, από την γιορτή τοῦ π. Αυγουστίνου, στην τράπεζα, που έγινε στο οικοτροφειο της «Αγάπης». Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα, για την ιστορία, αν και δεν έχουν καλή ηχητική λήψη.
Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης, καλεί τους ομιλητάς και διευθύνει την συζήτηση. Ειναι σε ηλικία 87 ετων.

     Add A Comment

You must be logged in to post a comment.